Ponedjeljak, 29. Novembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Znate li razliku između “upotrijebiti do” i “najbolje upotrijebiti do”?

Preuzmite sliku

Više od polovice građana Evropske unije ne razlikuje oznaku “upotrijebiti do” i “najbolje upotrijebiti do”pa zbog toga na godinu u smeću završi oko devet miliona tona hrane. Upravo je nerazumijevanje tih dviju oznaka jedan od vodećih razloga zašto često zdravstveno ispravna hrana u kućanstvima nepotrebno završi u smeću.

Zbog nerazumijevanja tih oznaka ponekad se konzumiraju namirnice koje nisu sigurne, ali i nepotrebno baca zdravstveno ispravna hrana.

“”Upotrijebiti do” je karakteristika roka trajanja koji se odnosi na sigurnost hrane. Iza toga roka nije dobro konzumirati tu hranu jer ona nije sigurna za konzumaciju”.

Riječ je o namirnicama koje se brzo kvare, kao što su svježe mlijeko i sir, meso i riba.

Oznaka “najbolje upotrijebiti do” govori o kvaliteti hrane, ali te se namirnice mogu konzumirati i nakon isteka roka trajanja.

“Naravno, ako su čuvane pravilno, ako ambalaža nije oštećena, ako nemamo vidljive neke promjene na toj hrani”, kaže Sokolić.

To su, primjerice, čips, šećer, sol, brašno, bijela riža, kafa, čokolada. Mnogi se potrošači žale da su na oznakama na proizvodima presitna slova.

Borzan: Interes industrije je da rokovi trajanja budu što kraći

Interes je industrije, kaže europarlamentarka Biljana Borzan, da rokovi trajanja prehrambenih proizvoda budu što kraći kako bi se potrošače poticalo da bacaju proizvode kojima je istekao rok i kupuju nove.

“U sljedećoj godini očekujemo da će se napraviti jedna oznaka na pakiranju koja će biti ljudima lakše razumljiva i koja neće stvarati to da se hrana baca u smeće preuranjeno”, kaže Biljana Borzan, zastupnica u Evropskom parlamentu. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,