Utorak, 30. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Znate li razliku između sode i praška za pecivo?

Preuzmite sliku

Mnogi ljudi misle da su prašak za pecivo i soda bikarbona zapravo ista stvar te ih često upotrebljavaju u istu svrhu u kuhinji i domu.

Ipak, korisno je znati da su različiti po hemijskom sastavu i da ne mogu jedno drugo zamijeniti jer imaju drugačiju svrhu i djelovanje, prenosi The Sun.

Soda bikarbona često se koristi za čišćenje, ali i za kuhanje. U stranim receptima pronaći ćete je pod nazivom baking soda, a mnogi misle da je ista stvar kao prašak za pecivo odnosno baking powder. Ona je zapravo bazni mineral koji u kombinaciji s nečim kiselim stvara ugljični dioksid pa se često nalazi u receptima koji uključuju kisele sastojke kao što su javorov sirup i limunov sok.

Soda bikarbona neizostavan je sastojak u svakoj kuhinji i to zbog različitih načina upotrebe. Osim što se dodaje jelima, posebno u pripremi kolača za dizana tijesta, sodu mnoge domaćice upotrebljavaju i za čišćenje. S druge strane, prašak za pecivo je kombinacija sode i vinske kiseline, a da bi se aktivirao, potrebna mu je samo tekućina. Nije ga potrebno miješati s kiselim namirnicama jer već sadrži kiselinu. Koristi se za povećanje volumena i prozračnu teksturu pečenih namirnica. Dakle, soda bikarbona stavlja se isključivo u recepte koji sadrže veću količinu neke kiseline, a prašak za pecivo to ne zahtijeva. Imajte na umu, kada pečete kolače i slastice i koristite se sodom, da trebate dodati neki kiseli sastojak kako biste je aktivirali i kako bi recept uspio.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje