Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Znate li kada je najbolje koristiti oštro, a kada glatko pšenično brašno?

Preuzmite sliku

Ako ste se ikada prihvatili izrade slastica ili peciva, nema sumnje da ste u receptu naišli na napomenu da treba koristiti isključivo glatko ili oštro brašno te se vjerovatno i zapitali u čemu je zapravo razlika i možete li napraviti značajnu grešku ako upotrijebite ono koje se ne preporučuje?

Prije svega, vrijedi napomenuti da je ključna razlika u krupnoći zrnaca glatkog i oštrog pšeničnog brašna, a upravo to čini razliku u teksturi prilikom pečenja, piše tportal.

I oštro i glatko brašno dobijaju se finim mljevenjem pšenice, no iako tek tada postaju idealni za pečenje, upravo ovim postupkom gube većinu vitamina i minerala.

Također, prilikom obrade dolazi do gubitka proteina pa će oštrom brašnu ostati 11-15 posto proteina, a glatkom 5-9 posto. Istovremeno, to znači da će ono oštro razviti veću količinu glutena prilikom obrade, pa je baš iz tog razloga poželjnije za korištenje prilikom izrade ‘težih’ tekstura poput njoka, biskvita ili muffina, dok će glatko brašno bolje poslužiti za laganije teksture kakve sadrže lisnato tijesto, keksi ili peciva.

Uvriježeno pravilo je da se glatko brašno koristi za: hljeb, lisnato tijesto, dizano tijesto, peciva, savijače, krofne, tjesteninu.

S druge strane, oštro brašno upotrebljavamo za: muffine, kekse, palačinke, biskvite,prhke kolače, njoke, zgrušavanje umaka, pohovanje.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,