Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zbog rijetkog poremećaja je pijan i kada to ne želi: Njegovo tijelo pretvara hranu u alkohol

Preuzmite sliku

Po nekima sretnik, Britanac Nick Carson boluje od rijetkog poremećaja zbog kojeg njegovo tijelo fermentira ugljikohidrate i pretvara ih u alkohol u želucu. Sa sobom uvijek mora nositi alkotest…

– Ja sam nehotični pijanac – kaže Nick Carson iz britanskog Suffolka, koji boluje od rijetkog i zanimljivog medicinskog stanja kojeg nazivaju i sindromom auto-proizvodnje piva, za Mirror.

Zbog njega se može napiti do besvijesti, a da nije popio ni jednu kap alkohola. Naime, njegov organizam fermentira ugljikohidrate i pretvara ih u alkohol u želucu, pa već kriška torte za njega ima efekat kao nekoliko piva na obične smrtnike, prenosi 24sata.hr.

Vlasnik firme za čišćenje razvio je stanje nakon što je bio izložen jakim hemikalijama na poslu prije gotovo 20 godina – no trebale su godine dok mu konačno nije postavljena dijagnoza nakon što je supruga Karen to stanje vidjela u epizodi emisije Doc Martina te ga edukovala i natjerala da i sam posjeti ljekare.

Više o tom sindromu u videu:

Zbog tog stanja Nick uvijek mora sa sobom nositi alkotest – kako bi mogao voziti ali i da spriječi padanje u nesvijest nakon obroka bogatog ugljikohidratima.

– Pokušavam se držati keto dijete, ali teško je jer ugljikohidrata ima u svim vrstama hrane. U nekoliko minuta nakon jela od posve trijeznog mogu doći do toliko promila da tri puta prelazim ograničenje za vožnju, što je poprilično zastrašujuće – ispričao je.

Učinak nije ugodan i imam rupe u pamćenju. Samo pričam gluposti i šećem u krug. To je poput mjesečarenja s aktivnostima – niste svjesni čime se bavite iako još uvijek funkcionišete i radite stvari, objasnio je.

– Jednom sam probao mali dio čipsa s niskim udjelom masti i toliko sam se napio da sam ležao u dnevnoj sobi, povraćajući, prije nego što sam na kraju pao u nesvijest u roku od 45 minuta od jela – kaže Nick.

Bilo je to 2003. godine kada je Nick prvi put primijetio simptome ABS-a. Na poslu je nanosio jako otapalo za pod i kući se osjećao vrlo loše, prije nego što se onesvijestio.

– Liječnici su rekli kako prekomjerno izlaganje otapalu pokreće reakciju i kad sam jeo slatku hranu i ugljikohidrate, dodavao sam ulje na vatru i fermentirao tu hranu – objašnjava.

Nekoliko je pokretača ABS-a, ali obično su uključeni antibiotici.

Šta je sindrom auto-proizvodnje piva?

Sindrom auto-proizvodnje piva (ABS), poznat i kao sindrom fermentacije crijeva, vrlo je rijetko i pomalo kontroverzno stanje. Uzrokovan je prekomjernim rastom kvasca u crijevima koji pretvara višak ugljikohidrata iz hrane u alkohol i oboljeli se napiju. Kako je stanje tako rijetko, o njemu se vrlo malo zna i nije široko prepoznato. Zbog prirode stanja oboljele često zamjenjuju za skrivene alkoholičare. Oni koji imaju to stanje mogu izgledati pijano, znojno, zbunjeni i imaju manje koordinacije nakon što pojedu obrok koji pokreće epizodu. Kako je stanje tako rijetko, lijek još nije poznat, ali smatra se da antigljivični lijekovi za kontrolu rasta kvasca u želucu pomažu.

  • Nije šala

    Ljudi mi se često smiju kad čuju za moje stanje i doživljavaju to kao sreću, no to me uznemirava i napada moju kontrolu nad sobom, objašnjava Nick.

    Zbog toga nastaje čitava psihološka šteta jer se osjećate toliko krivima za ono što ste rekli i učinili prethodne noći.

    – Ponekad ljudi moje stanje tretiraju kao šalu i kažu da sam jeftin za izvesti van jer mi ne treba piće, ali zapravo je užasno – tvrdi Nick koji svojom pričom želi edukovati ljude o ovom zdravstvenom problemu kako bi njega i druge oboljele manje osuđivali.

    – U pravilu imam alkotest koji koristim svaki sat. To je poput plesanja na minskom polju i stalno se provjeravam – govori o životu s ABS-om.  (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje