Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zbog ovih razloga ćete dobro razmisliti prije nego sljedeći put viknete na dijete

Preuzmite sliku

Roditelji, učitelji, treneri i drugi odrasli koji viču na djecu, omalovažavaju ih ili im verbalno prijete mogu biti jednako štetni za njihov razvoj kao i seksualno ili fizičko zlostavljanje, otkriva nova studija objavljena u časopisu Child Abuse & Neglect. 

Kako bi se olakšala prevencija, autori su pozvali da se verbalnom zlostavljanju u djetinjstvu pripiše posebna kategorija zlostavljanja.

Četiri kategorije zlostavljanja 

Zlostavljanje djece trenutno se klasifikuje u četiri kategorije, tjelesno zlostavljanje, seksualno zlostavljanje, emocionalno zlostavljanje, čiji je dio verbalno zlostavljanje, i zanemarivanje, a ova studija može pomoći u izradi strategija za prevenciju i liječenje.  Za razliku od drugih oblika emocionalnog zlostavljanja, uključujući ravnodušnost, prešućivanje ili svjedočenje porodičnom nasilju, istraživači su verbalno zlostavljanje okategorizirali kao “otvorenije” i rekli da ono “zaslužuje posebnu pažnju”.

Po narudžbi Words Matter, britanske dobrotvorne organizacije koja ima za cilj poboljšati zdravlje djece zaustavljanjem verbalnog zlostavljanja – studiju su proveli istraživači sa Univerziteta Wingate u Sjevernoj Karolini i University Collegea u Londonu. Verbalno zlostavljanje u djetinjstvu očajnički treba priznati kao podtip zlostavljanja zbog doživotnih negativnih posljedica, izjavila je glavna autorica studije, profesorica Shanta Dube.

 • Trajni učinci verbalnog zlostavljanja 

  Studija, koja je proučavala uticaj vikanja od strane odraslih kao što su roditelji, učitelji i treneri, citirala je nekoliko radova koji su sugerirali da se trajni učinci verbalnog zlostavljanja u djetinjstvu mogu manifestovati kao mentalni stres, poput depresije i ljutnje; eksternalizirajući simptomi, kao što je počinjenje zločina, upotreba supstanci ili počinjenje zlostavljanja; te fizički zdravstveni ishodi, kao što je razvoj pretilosti ili bolesti pluća.

  Jessica Bondy, osnivačica Words Matter, naglasila je važnost shvatanja pravih razmjera i utjecaja verbalnog zlostavljanja u djetinjstvu.

  Svi odrasli ponekad budu preopterećeni i govore stvari nenamjerno. Moramo raditi zajedno kako bismo osmislili načine za prepoznavanje ovih postupaka i okončanje verbalnog zlostavljanja djece od strane odraslih kako bi djeca mogla napredovati.

  Emocionalno zlostavljanje češće nego tjelesno 

  Ova najnovija studija otkrila je da se možda događa potencijalno značajan “pomak u zlostavljanju u djetinjstvu”, budući da se prevalencija emocionalnog zlostavljanja u djetinjstvu povećala, dok je tjelesno i seksualno zlostavljanje opalo, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Istraživači su također pozvali na potrebu za dosljednošću u definiranju verbalnog zlostavljanja u djetinjstvu kako bi se njegova prevalencija i učinak mogli primjereno izmjeriti, te razviti intervencije. Resursi dostupni na web stranici Words Matter potiču odrasle da izbjegavaju vikanje, vrijeđanje, ponižavanje ili vrijeđanje u razgovoru s djecom, kao i da razmisle prije nego što progovore i odvoje vrijeme da poprave odnos s djetetom nakon što je rečeno nešto povrijeđeno.

  Slično tome, prvo pravilo vikanja je suzdržati se od kritike dok to činite, rekla je Elizabeth Gershoff, profesorica ljudskog razvoja i porodičnih nauka te istraživačica roditeljske discipline, piše Ordinacija.hr

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,