Srijeda, 12. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Zašto trebate češće hodati bosi?

Istraživanje objavljeno u časopisu “Nature” je pokazalo da zadebljana koža, koja se prirodno formira kad hodamo bosi, pruža stopalima bolju zaštitu i udobnost, čak i od cipela.

Zadebljana koža stopalima pruža zaštitu, bez ugrožavanja osjećaja ili hoda. S druge strane, cipele smanjuju osjećaj stopala i mijenjaju način na koji se pritisak prenosi s stopala na zglobove noge.

“Zabavno je vidjeti kako su se naša tijela razvijala kako bi funkcionisala. Hodanje bez obuće može imati prednosti na zdravlje, ali to je nešto što je potrebno još proučiti. Čak 200.000 godina hodali smo bosonogi. Najstarija otkrivena obuća datira od prije 8000 godina, iako postoje neki dokazi da je postojala i desetine hiljada godina prije toga”, kaže Daniel Liberman, profesor na Harvardu i voditelj istraživanja.

Na istraživanju su radili naučnici iz SAD-a, Njemačke i Afrike.

Njihovo istraživanje je proučavalo žuljeve stopala više od stotine odraslih, većinom stanovnika iz Kenije. Otprilike polovina ispitanika hodala je bosonoga većinu vremena, a polovina je uglavnom nosila cipele. Kod bosonogih hodača debljina žuljeva nije uticala na sposobnost stopala da osjete tlo po kom hodaju. Upravo taj osećaj tla može pomoći bosonogim hodačima da zadrže ravnotežu, ojačaju mišiće i stvore snažnije neuronske veze između stopala i mozga, prenosi Index.hr

“Predlažemo djeci da hodaju bosa kako bi stimulisali živce koji putuju do mozga, sve u svrhu boljeg razvoja”, rekao je Tomas Milani, profesor sa Univerziteta Chemnitz.

Iako su otkrili da hodanje u cipelama olakšava korak, na kraju su zaključili da cipele stvaraju veći pritisak na zglobove. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,