Ponedjeljak, 29. Novembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zašto je zaljubljenost užasna ideja ako želite uspješnu vezu ili brak?

Preuzmite sliku

Ah, kako bi bilo lijepo zadržati zaljubljenost dokle god smo sa nekim, zar ne? Ili, ipak ne? Šta stručnjaci kažu?

Sa jedne strane da, leptirići u stomaku, nervoza, trema… sve su to divni početni stadijumi svakog ljubavnog odnosa, ali, stručnjaci upozoravaju da je ljubav prvenstveno odluka, te onaj ko se vodi isključivo strašću, ne može ostvariti ni jedan dugoročno održiv i kvalitetan odnos.

Ipak, možemo li prihvatiti ovake teorije, ako znamo da nam današnja moderna kultura poručuje, da ako nema strasti i zaljubljenosti u vašem odnosu, nešto tu debelo nije u redu. I ne samo to, već i da se sa ovakvim stvarima ne treba miriti, jer “ko da li nas već iza ugla čeka nova ljubav”.

 • Talia Litman, bračna savjetnica i kolumnistkinja portala YourTango, otkrila je da stvari nisu ni tako približno kakvim ih predstavljaju filmovi, knjige i pop kultura.

  “Kroz svoj posao, svakog mjeseca viđam bračne parove koji mi dolaze jer osjećaju kako se “udaljavaju” ili kod kojih je “zaljubljenost nestala”. Međutim ovde su pravi problem njihova nerealna očekivanja”, objašnjava Litman.

  Zašto je stalna zaljubljenost u braku loša ideja?

  Sa jedne strane upravo to intezivno, eurofično iskustvo sa početka veze, odnosno romantična ljubav, trik je prirode da nas gura u smjeru partnerskog povezivanja, a sve u cilju daljeg razmnožavanja.

  Ipak, ako vratite priču unazad, koliko god ti osjećaji bili lijepi, imamo i onu drugu stranu: gdje ste gotovo zaneseni, usredsređeni samo na tu drugu osobu, koja vam je centar svih interesovanja. Što bi se reklo: Ne jedete, ne pijete, ne dišete, već samo na nju ili njega mislite.

  Kada smo zaljubljeni, naše tijelo otpušta hormone koji utiču na naše funkcionisanje, ali i takođe isključuje dijelove mozga odgovorne za strah i procjenu, što vas navodi na vjerovanje da je partner savršen, iako u stvari nije.

  Ako biste ostali u tim “ljubavnim vrhuncima”, vaš bi brak bio osuđen na propast. Bilo bi nemoguće donijeti dobre odluke, usredsrediti se na posao, održavati druge odnose ili paziti na djecu.

 • Bili biste zaokupljeni, impulsivni i izuzetno umorni od neprestanog adrenalina (i od neprestanog seksa).

  Ljubav prije nego zaljubljenost

  Zaljubljenost, po brojnim studijama, može da traje od šest mjeseci do godinu dana, nakon čega “zdravi” parove prelaze u fazu supružnika, čije su karakteristike manje intenzivni osećaji naklonosti i nježnosti.

  Sa druge strane, psiholozi tvrde da je supružnička ljubav više poput prijateljstva. Parovi se povezuju zbog zajedničkih vrijednosti, međusobnog povjerenja i poštovanja i međusobne naklonosti.

  Ljubav je odluka, a ne trenutno stanje

  Važno je pojasniti da svi doživljavaju i izražavaju ljubav na svoj jedinstveni način. Međutim, imajući to na umu, klinički psiholog Bobbi Wegner, kaže: “Ono što mi znamo je da postoji razlika između požude, privlačnosti i vezanosti, koji se kombinuju sa onim što ja definišem kao ljubav”.

  Faza vezanosti ključna je za dugoročnu ljubav, dodaje Wegner. Privrženost znači osjećati dublju povezanost sa nekim, više od puke fizičke požude i privlačnosti. (objektiv.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,