Petak, 3. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zašto djeca više vole YouTube od klasične televizije?

Preuzmite sliku

Zabavni multimedijalni sadržaji namijenjeni djeci danas su dostupniji nego ikada prije, a tehnologija je sastavni dio njihovog života. Ono što roditelji primjećuju je da su mališani više naklonjeni YouTube platformi nego klasičnoj televiziji.

Zašto je to tako?

U stvarnosti se ove dvije platforme na neki način spajaju. TV emisije koje se emituju na televiziji mogu se naći i na YouTube-u, ali taj servis je djeci privlačniji iz nekoliko razloga.

Kada dijete koristi YouTube za gledanje sadržaja, ono kontroliše šta je na njemu. Kad gledaju TV kanal, moraju da gledaju ono što se prikazuje. Pomoću YouTube-a mogu da biraju šta će da gledaju, pa i se umore od određene emisije, u sekundi lako mogu da promijene ono što gledaju.

Uz to, YouTube-u je lako pristupiti. Prema Mercury Newsu, djeca pametni telefon u prosjeku dobijaju s navršenih 11 ili 12 godina. Budući da posjeduju te uređaje, mogu da pristupe YouTubeu- kad god požele, čak i na putu do škole ili u parku s društvom, prenosi Index.hr.

Gledanje YouTube-a može biti korisno, ali i imati negativne posljedice jer dijete ima pristup informacijama o svemu što ga zanima. Ako je na primjer zainteresovano za svemir, životinje ili nauku, na YouTube-u ima pregršt sadržaja o bilo kojoj temi.

To je i platforma koja omogućava interakciju. Djeca mogu da komentarišu sadržaj i osjećaju se kao da su dio zajednice, a osjećaj zadovoljstva koji to budi “tjera” ih da požele da se vrate po još.

Osim toga, na YouTube-u se svakodnevno pojavljuje nov sadržaj i to na različitim jezicima te svako dijete u svakom trenutku može da pronađe nešto zanimljivo za sebe.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,