Srijeda, 1. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zašto banane brzo potamne i kako to spriječiti?

Preuzmite sliku

Sa 105 miliona tona proizvedenih godišnje, može se sa sigurnošću reći da su banane jedno od omiljenog svjetskog voća.

Zašto banane postaju smeđe?

Banane imaju jedan hormon koji se prenosi zrakom – etilen, piše IFL Science.

Ovaj hormon ubrzava proces zrenja, i dok neko voće i povrće samo apsorbuje etilen, drugo ga aktivno proizvodi, prenosi Tuzlanski.ba.

Proizvođači etilena dijele se u dvije kategorije – klimakterično voće i neklimakterično voće. Klimakterično voće, poput banana, proizvodi etilen tokom zrenja, dok neklimakterično voće, poput agruma i dinja, prestaje proizvoditi etilen kada se ukloni iz biljke ili vinove loze.

  • To znači da će klimakterično voće nastaviti da sazrijeva nakon što je ubrano, a pohranjivanje klimakteričnog voća pored voća i povrća koje ne apsorbira etilen će uzrokovati nastavak zrenja ostalih plodova. Kontakt s etilenom uzrokuje da se kiseline u plodu počnu razgrađivati, omekšavajući njegovo meso i razbijajući zelene pigmente hlorofila.

    Ovo mijenja izgled voća, a istovremeno ga čini mekšim i slađim. Kako etilen nastavlja da se razgrađuje u banani, žuti pigment će se razbiti i formirati smeđe mrlje u procesu.

    Zajedničko skladištenje voća koje proizvodi etilen, poput banana, jabuka i avokada, je recept za katastrofu u zdjeli.

  • Kako spriječiti da banane potamne?

    Iako možda ne postoji način da se potpuno zaustavi proces tamnjenja, postoje načini na koje možete duže zadržati svoje banane savršeno zrelim.

    Prvo, korištenje udice za bananu spriječit će modrice i oštećenje mekog tkiva, što pojačava djelovanje etilena.

    Također možete slijediti primjer nekih supermarketa i umotati stabljike u plastičnu foliju.

    Stabljika banane je mjesto gdje se oslobađa većina etilena; ako sadrži ovo područje onda spriječavate hormon da dopre do ostatka banane.

  • Druga metoda je da ih pohranite na hladnom i tamnom mjestu. Sunčeva svjetlost će potaknuti proces zrenja, a preporučuje se 12°C (54°F) kao optimalna temperatura za skladištenje banana.

    Uz to, skladištenje unutar zatvorenog kontejnera će povećati nivo etilena i ubrzati sazrijevanje. Postoje i određene kontroverze oko prakse čuvanja banana u frižideru.

    Preporučljivo je da se samo savršeno zrele banane čuvaju u frižideru, a iako će njihova kora brzo poprimiti tamno smeđu boju, voće u unutrašnjosti treba da zadrži svoj zreli ukus.

    Osim toga, dok će narezane kriške banane posmeđiti za nekoliko sekundi, dodavanje kiselog soka poput limuna ili ananasa zaustavit će ovaj proces neutralizirajući pH banane.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,