Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zašto alkohol poslije vježbanja nije dobra ideja?

Preuzmite sliku

Ponekad vam nakon fudbala s prijateljima ili trčanja ništa nije draže od dobroga hladnog piva. No trebali biste se oduprijeti tom iskušenju, kažu zdravstveni stručnjaci, jer na taj način svome tijelu ne činite uslugu.

Čak i male količine alkohola nakon tjelovježbe sprečavaju regeneraciju mišića, ističe njemački Savezni centar za zdravstveno obrazovanje (BZgA).

Alkohol ima diuretski učinak i iz organizma uklanja vodu koja je nužna u opskrbi mišića nutrijentima i mineralima, prenosi 24sata.hr.

Uzrokuje dehidraciju jer potiče znojenje i mokrenje, čime se vaše tijelo pokušava osloboditi toksina.

Tjelovježba uzrokuje i dehidraciju. Ako ste već dehidrirali, a usto počeli piti alkohol, stanje se može pogoršati: simptomi su suha usta, glavobolja, čak i vrtoglavica u ozbiljnijim slučajevima. Što ste više dehidrirani, to je gori mamurluk.

Alkohol ograničava i metaboličke procese potrebne za izgradnju mišića nakon vježbe.

Nakon odrađenog treninga, mišićima treba vremena za oporavak. Alkohol ometa taj proces, što znači da biste, želite li isklesano tijelo, vjerovatno trebali preskočiti druženje uz alkohol nakon treninga.

Organizam koristi ljudski hormon rasta tokom procesa oporavka i rasta mišića. Potrošnja alkohola smanjuje lučenje hormona rasta čime se poništava sav trud koji ste uložili u trening.

Nije ga dobro konzumirati ni prije vježbanja, napominje BZgA, jer uzrokuje dehidraciju, utiče na koordinaciju pokreta i reflekse te na koncentraciju, a na taj način raste i rizik od ozljeda. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,