Petak, 3. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zaljubljenost ponekad može uzrokovati simptome iste kao tjeskoba: Psiholozi imaju objašnjenje…

Preuzmite sliku

Nervoza i nemogućnost koncentracije, kao i nespavanje i nedostatak apetita, mogu biti simptomi zaljubljenosti ali i simptomi tjeskobe, kaže terapeutkinja dr. Sally Baker 

Osjećaji ljubavi i zaljubljenosti, prema riječima psihologa i terapeuta za odnose, podrazumijevaju cijeli niz emocija, ali i neke fizičke, tjelesne reakcije.

Naime, kad smo zaljubljeni, nivo hormona u našem tijelu raste i ponovo opada – što ne uzrokuje samo čitav niz emocija, već se i očituje i u fizičkim reakcijama poput ‘leptirića’ u stomaku ili ubrzanog rada srca.

A premda je malo šta tako uzbudljivo, psiholozi kažu da je kad smo zaljubljeni, tanka granica između uzbuđenja i tjeskobe, a jedno i drugo imaju gotovo iste simptome, prenosi Večernji list.

– Ti se simptomi pojačavaju ako nam je osoba i fizički privlačna ili kad smo od nje fizički razdvojeni – rekla je psihologinja dr. Laura Baker, pa možemo biti toliko zaokupljeni mislima o svojoj simpatiji, da nam tijelo ‘ne registruje’ neke primarne potrebe, poput potrebe za snom ili hranom.

Kako tijelo ‘brka’ zaljubljenost i anksioznost?

– Nagli porast dopamina (koji uzrokuju pozitivno uzbuđenje ili anksioznost) i porast kortizola i noradrenalina (dva glavna hormona stresa) uzrokuju nagli pad serotonina (stabilizatora raspoloženja) -objasnila je za Yahoo klinička psihologinja dr. Clair Burley, što objašnjava zašto postajemo ‘opsjednuti’ svojom novom ljubavi.

Ona dodaje i kako zbog takvih reakcija ne treba brinuti, osim naravno ako ne prerastu u konstantni osjećaj tjeskobe i kad nemamo razloga za sumnju u partnera i brigu.

– Ako ste u prošlim ljubavnim vezama imali probleme koje niste uspjeli riješiti, pozitivno uzbuđenje na početku veze lako može prerasti u tjeskobu – objašnjava dr. Baker.

Ona dodaje da zaljubljenost utječe i na mozak i na tijelo, a simptomi mogu biti dosta slični simptomima ovisnosti: poput stalnih misli o predmetu žudnje ili euforije kad dobijemo to sredstvo ovisnosti, odnosno kad je partner pokraj nas.

– Ipak, za razliku od ovisnosti, kod zaljubljenosti ti simptomi rijetko traju duže od ‘razdoblja medenog mjeseca’, odnosno nekoliko mjeseci koliko u novoj vezi osjećamo euforiju – kaže psihologinja..

A kad ‘izblijede’ tako ekstremni pokazatelji nove ljubavi, obično nastupe ugoda i osjećaj sigurnosti ii ‘uljuljkanost’, jer kraj partnera napokon postajemo opušteni, što je svakako jedan od preduvjeta za razvoj ‘prave’ ljubavne veze. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,