Ponedjeljak, 26. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Za dječje dostojanstvo: Mama za sve što radi traži pristanak

Preuzmite sliku

Od pitanja žele li počešljati kosu do toga žele li oprati zube sada ili za pet minuta, Alisa (32) želi naučiti svoju djecu da poštuju svoje i tuđe tijelo, a istovremeno im zagarantirati njihovo osnovno pravo na dostojanstvo.

Kroz svakodnevne zadatke ona uvodi ovaj koncept i kaže da je to najbolji i najlakši način kako naučiti djecu što znači pristanak.

Ovo su njeni primjeri:

‘Vrijeme je da izabereš šta ćeš obući. Hoćeš to napraviti sam ili da ti pomognem?.

‘Primijetila sam da tvoja kosa treba češljanje. Mogu li to napraviti ja za tebe?’

‘Mogu li te zagrliti?’

‘Ops, tvoja košulja je ispala iz hlača. Mogu li to popraviti za tebe?’

Naravno, dodala je kako ne mogu svi zadaci uključivati djetetov pristanak jer jednostavno ne razumiju njegovu važnost. Jedan od njih je promjena pelena. Pristanak ljudima pomaže da održe slobodu volje i daju im potrebno dostojanstvo i nezavisnost.

@once.upon.a.mamaJust a few examples ✨ IG: once.upon.a.mama ##momsoftiktok ##momtok ##parent ##parenting ##fyp ##momlife ##toddler ##dadsoftiktok ##mom ##momsover30 ##momhack

♬ Send Me on My Way – Vibe Street

Alisa svoju djecu želi naučiti da je njihovo tijelo njihovo te da poštuju tuđe.

– Pomaže u zaštiti djece od budućeg zlostavljanja i uči ih poštovati ​​tuđe granice. Moji su videozapisi usmjereni na roditelje i buduće roditelje kako bi im pomogli da shvate važnost ne samo poštovanja granica svoje djece, već i da shvate da se i na taj način može lijepo odgojiti djecu – zaključila je.

Filozofska enciklopedija Routledge objašnjava  da se pristanak može dati na razne načine, u rasponu od vrlo izravnih do manje izravnih oblika. Međutim, njegova ‘obvezujuća snaga’ uvijek mora ispunjavati određene uvjete, uključujući znanje, namjeru, kompetentnost, dobrovoljnost i prihvatljivost sadržaja. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,