Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Vječita dilema da li su bolji vozači muškarci ili žene: Evo šta pokazuje statistika, a šta praksa

Preuzmite sliku

Iako i dalje vladaju predrasude o ženi za volanom, statistika pokazuje da su u mnogim segmentima ženski i muški vozači sve jednakiji, čak i kada je riječ o vožnji u pijanom stanju.

Žene su osvojile visoke pozicije u različitim oblastima koje su tradicionalno „muške“. Iako pokušavaju da razbiju stereotipe i pokažu da ne postoje tzv. muški poslovi, te da su podjednako sposobne da se bave bilo čim, u društvu i dalje vladaju porblematični narativi i predstave kao što je „žene za volanom“. I dalje od svakog drugog muškog vozača možete čuti: „Žena, znao sam!“ ili „Ko joj dade volan“…. Istovremeno je sve više žena aktivnih vozača i vlasnica automobila, ali procenatualno ih je i dalje mali u odnosu na muškarce.

Čak 71 odsto odraslih muškaraca nasuprot 35 odsto odraslih žena poseduje vozačku dozvolu B kategorije, a postoji razlike i u procentu muškaraca i žena koji poseduju automobile, pokazala je studija Rodna ravnopravnost u saobraćaju u Srbiji Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture iz 2020. godine.

A kakva je statistika kada je rieč o saobraćajnim prekršajima? I ona pokazuje da se ni u tome žene ne razlikuju od muškaraca. Posebno kada je riječ o vožnji u alkoholisanom satnju.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja rekao je za RTS da statistika pokazuje da je tek svaka 14. žrtva u saobraćaju žena za volanom.

Žene su mnogo savjesniji vozači, međutim, primjećeno je da nije rijetkost u posljednje vrijeme da se za volanom zatiču i žene koje imaju alkohol u krvi ili su čak pod dejstvom narkotika, kaže Okanović.

Iako vlada mišljenje da su žene oprezniji vozači od muškaraca, sve ih je više za volanom u alkoholisanom stanju ili pod uticajem narkotika, naročito u noćnim satima, a sve je više njih koje voze rizično.

Prema njegovim rečima, vozači velikih i skupih automobila koriste činjenicu da ostali vozači zaziru od njih, pa na to nisu imune ni žene, međutim nije to samo njihova specifičnost da se bahate u skupim automobilima.

Govoreći o ženskoj psihologiji za volanom, istakao je da muškarci voze bahato da bi se dokazali, dok žene imaju svoj cilj i zato voze bahato. Često se dešava, ističe, da na pješačkom prelazu majkama sa djetetom prije stane muškarac nego žena u kolima.

Komentarišući pojavu da su se na drušvenim mrežama pojavile grupe koje obavještavaju gdje se nalazi saobraćajna policija, rekao je da nije problem što vozači znaju gdje se nalazi policija, već što znaju gdje se ne nalazi i tamo se dešavaju najteže saobraćajne nesreće i tamo se vozači ponašaju nesavesno. (24sedam.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,