Nedjelja, 26. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Velike promjene poslije korone: Najbolji gradovi za život u 2021. godini

Preuzmite sliku

Beč više nije najbolji grad za život na svijetu. Mnogi drugi evropski gradovi pretrpili su takođe ogroman pad na listi najboljih, pa je 2021. godina donijela velike promjene na Top listi. 

Britanski časopis “Ekonomist” je rangirao ukupno 140 svjetskih gradova kako bi saznao koji su najkvalitetniji gradovi za život u 2021. godini, a na sam vrh liste dospio je novozelandski Auckland, uprkos tome što ovaj grad leži na više od 50 vulkana.

Tako je poslije tri godine uzastopne titule najboljeg grada za život, Beč u rangiranju Economic Intelligence Unit-a ispao čak i iz prvih deset, i sada se nalazi na 12. poziciji, prenosi KućaStil.

Auckland je proglašen najboljim gradom za život, a na drugom mjestu je japanska Osaka, dok je treći Adelaide u Australiji. Na kraju liste se ponovo nalazi sirijski Damask, u kome građanski rat bjesni već deset godina.

Pandemija je širom svijeta umanjila kvalitet života, a prosječan pad je iznosio sedam poena u poređenju sa predkriznim periodom. Šest od deset najboljih gradova se nalazi u Australiji i Novom Zelandu, zemljama gdje su mjere protiv pandemije omogućile građanima relativno normalan život.

Više epidemioloških zaključavanja i opterećenje zdravstvenih sistema u evropskim zemljama, u poređenju sa ostatkom svijeta, doprinijeli su i lošijem rangiranju metrpola Evrope. Svega dva evropska grada su se našla među prvih deset – Cirih i Ženeva, sedmi i osmi na listi. Inače, najveći pad od evropskih gradova pretrpeo je Hamburg, koji je pao za 34 mesta, na 47. poziciju.

Za potrebe ovog istraživanja, britanski časopis “Ekonomist” svake godine uzima u obzir 140 gradova širom svijeta. Na rangiranje utiču različiti faktori kvaliteta života, poput zdravstvenog sistema, obrazovanja, kulture, infrastrukture, ali i socijalna bezbjednost, politička stabilnost i stopa kriminala.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,