Utorak, 7. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vanilin kiflice koje svima uspijevaju

Preuzmite sliku

Vanilin kiflice u vrijeme Božića peku gotovo svi.

Da bi valjale one moraju biti prhke i topiti se u ustima, nikako ne smiju biti tvrde. Tajna takvih slasnih kiflica je u tome da se u tijesto ne stavlja jaje jer će ga ono dodatno stvrdnuti. Važno je i da ovo tijesno ne gnjavite predugo rukama, nego da kiflice oblikujete brzo kako tolina vaših ruku ne bi otopila maslac u tijestu, zbog čega bi se kiflice moge “arzliti” dok se peku.

Najbolje je da tijesto držite na radnoj površini, a ako su vam ruke tople, da ih prije oblikovanja operete hladnom vodom. Ako vam se, pak, čini da se maslac krenuo topiti, tijesto nakratko vratite u frižider.

Sastojci: 250 g glatkog brašna, 100 g oraha, 50 g šećera u prahu, 2 vrećice vanilin šećera, 210 g hladnog maslaca

Priprema: Od sastojaka zamijesite tijesto, zamotajte ga u foliju i ostavite u frižideru na sat vremena da odstoji. Oblikujte rukama kuglicu od tijesta, a onda je između dlanova razvucite i oblikujte u obliku kiflica. Tako pripremljene kiflice stavite na papir za pečenje i pecite ih 8-10 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C. Nakon što se kiflice ispeku ostavite ih malo da se ohlade pa ih zatim oprezno, dok su još mlake, uvaljajte u šećer u prahu. (stil.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,