Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Uvjerenja o novcu koja mogu biti loša za djecu

Preuzmite sliku

Kod odgoja djece skoro svaki roditelj preispituje svoje metode, a posebno one koje se odnose na odnos djeteta prema materijalnim stvarima i novcu. Svjesno ili ne, nekada kao roditelji stvaramo potpuno pogrešnu sliku o novcu, zato u nastavku pročitajte koja uvjerenja o novcu mogu biti loša za djecu.

Novac je tabu tema

Mnoge porodice imaju sistem u kojem se o novcu ne govori. Pričanje o njemu se posmatra kao nešto sramno, što se prikriva i što ne treba da bude tema. Nemojte ćutati, razgovarajte sa djetetom zašto ste na nešto dali novac, a na nešto ipak odlučili da ne date. Naučićete ga da raspolaže novcem, prenosi Yumama.

Uvijek kupujete ono što dijete traži

Ako uvijek kupite djetetu ono što u trenutku zatraži, to nije dobro za njega. Pretvorite ovo u lekciju, umjesto da istog trena kupite igračku. Objasnite djetetu da ste krenuli u kupovinu namirnica, a ne igračaka. One trenutno nisu na listi za kupovinu. Ako je u pitanju nešto što dijete istinski želi, možete to pretvoriti u rođendanski, novogodišnji poklon, ili pak objasnite djetetu da ćete staviti na listu i kupiti kada dođe na red. Nekada je sasvim u redu i kupiti djetetu igračku na licu mjesta. Samo nemojte da dozvolite da to postane navika.

Novac je uvijek tu

Mnogo je važno da djeca od malih nogu shvate da novac ne raste na drveću. Počnite sa jednostavnim lekcijama – ako ovo uradim, zaradiću. Kasnije, kada malo porastu, djeca mogu štedjeti i praviti sopstveni fond za nešto što im je potrebno.

O novcu brinu stariji

Ne mora biti tačno. Djeca mogu naučiti šta su prihodi, a šta rashodi. Možete se igrati investiranja, prodavati limunadu u komšiluku, praviti rasprodaje…

Novac se uvijek veže za negativne emocije

Nemojte dozvoliti da vaše dijete ima negativan stav prema novcu. Neka razgovor o novcu postane prijatna i lijepa tema, umjesto uznemirenosti i pritiska. Iako novac mnogim roditeljima može izazivati strah, budite svjesni da treba da promijenite emociju prema njemu, kako bi i dijete naučilo da ga voli, umjesto da ga mrzi.

Jeftinija opcija ne vrijedi

Ovo apsolutno ne mora biti tačno. Pored one skupe opcije, pogledajte da li postoji povoljnija, a jednako kvalitetna. Vrlo često postoji. Naučite tome dijete kroz sopstveni primjer.

Vaša finanskijska situacija je nepromjenjiva

Porodice koje imaju novčanih problema obično više stavljaju akcenat na ono što ne mogu da priušte umjesto da razmišljaju na koji način to da ostvare. Naučite dijete da nemanje novca nije fiksirano. Postoje načini kako da se zaradi i kako da se izađe iz finansijskih problema.

Štednja je sve

Naravno, štednja jeste važna. Ipak, nije dobro učiti djecu da se sav novac štedi. Naučite dijete da novac koji zaradi služi tome da se potroši, ali racionalno i na pravi način. Naučite dijete da se novac ulaže i da služi da se dobiju dobre stvari zauzvrat. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,