Četvrtak, 17. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tri jednostavne promjene kojima ćete smanjiti troškove za nadolazeću zimu

Preuzmite sliku

Mijenjanjem vremena mijenja se i naš budžet, stoga mijenjanje odjeće, frizure, prehrane i brige o zdravlju nisu jedine promjene koje moramo uvesti s nižim temperaturama.

Hladnije vrijeme mnogima donosi veće račune, a s obzirom na to da su blagdani iza ugla, doći će i do veće potrošnje novca kad su u pitanju drugi ljudi, ugođaj i zabava. Blagdanske namirnice, pokloni za najmilije i ukrasi samo su neke od stvari na koje ćete morati izdvojiti novac. U nastavku vam donosimo smjernice i promjene koje biste trebali uvesti kako bi finansijski lakše podnijeli sve promjene koje dolaze.

Napravite plan prihoda i troškova

Svako godišnje doba zahtijeva drugačiji finansijski plan. S obzirom na promjenu godišnjeg doba te na činjenicu da nam uskoro dolazi i zima, moramo biti spremni na promjene troškova. Zapišite svoje prihode i troškove te načine na koje možete uštedjeti. Isto tako, zapišite sve svoje troškove. Najbolje bi bilo odvojiti mjesečne troškove, poput računa, raznih pretplata, osiguranja i slično, od sedmičnih troškova koji vam odu na hranu, zabavu itd.

 • Štedite za praznike

  Nemojte čekati zadnji trenutak te cijelu plaću u decembru potrošiti na praznike. Najbolje bi bilo odvojiti od plaće u oktobru i novembru. Na papir zapišite sve troškove za zabavu, ljepotu i vlastito ugađanje kako biste došli do zaključka čega se možete odreći kako biste više uživali u nadolazećim praznicima.

  Smanjite troškove na lak način

  Najlakši način za štednju je smanjenje troškova. Svi mi često kupujemo stvari koje nam ne trebaju. Ručak u omiljenom restoranu, kafa za ponijeti, namirnice na sniženju koje vam ne trebaju i odjeća koju ne morate nužno kupiti – sve su to stvari kojih se možemo odreći. Umjesto toplih napitaka u kafićima pijte vlastite koje ste ponijeli od kuće ili napravili na poslu. Pod pauzom barem triput sedmično jedite ručak koji ste napravili kod kuće. Načina za uštedu je doista puno, nemojte dopustiti da vas savlada želja za bespotrebnim stvarima ili lijenost. (ljepotaizdravlje.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,