Četvrtak, 1. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tri jasna znaka da imate posla sa emocionalnim psihopatom

Preuzmite sliku

Svi mi možemo biti zavedeni šarmom, harizmom, fizičkim izgledom i manirima druge osobe i pomislimo kako je ona savršena za nas. Ali, nakon početničkog zanosa i osjećaja da smo na sedmom nebu možemo shvatiti da ništa nije tako idilično kako izgleda i da osoba nije onakva kakvom se predstavlja, piše Lovesensa.

Nimalo rijetko, shvatimo da je ona zapravo emocionalni psihopata. Evo šta, između ostalog, odlikuje ovakve ljude:

Misle da nikada ni za šta nisu krivi

Ako postoji problem, psihopata smatra da ste vi kirivi za njega, da ste ga vi napravili. Ako se osjećate povrijeđeno, reći će vam da ste previše osjetlivi. Ako psihopata uradi nešto što vi smatrate lošim, opet će reći da ste vi krivi za to jer ste ga uznemirili, razbesnjeli… Najočiglednija osobina emocionalnog psihopate je njegova apsolutna nesposobnost da vide stvari iz ugla druge osobe, prenosi Sensa.

On jednostavno ne razumije zašto nešto može da vas uznemiri ili zašto zbog nečega možete da patite i brinete. Vi se zbog toga osjećate loše, krivite sebe, stidite se svojih osjećanja…Nije rijetko da vas psihopata vrijeđa govoreći kako ste slabi, nesposobni, kako vas niko drugi ne bi trpio…

Stalno preispitujete sebe

Na taj način psihopata vam usađuje kompleks niže vrijednosti, vi sve više sumnjate u sebe, svoje sposobnosti, svoj razum… I sami počinjete da mislite da ni za koga drugog nećete biti dobri i da ste sretni što ga imate. Zaista počinjete da vjerujete da ste vi neko ko uvijek greši, a da je on u pravu. On je vaš vodič i vi bez njega ne biste znali niti umjeli.

Javlja vam se i osjećaj zbunjenosti

Nekada je sve što ste radili bilo dobro, on vas je hvalio, osjećali ste se posebno. Ali, onda je sve krenulo nizbrdo. On je postao nezadovoljan vama, optužuje vas, krivi vas. Govori vam kako je samo iskren, a ne okrutan i kako je to za vaše dobro. Kada prigovorite, on će vam reći da ste paranoični, da izmišljate. Ako ste uznemireni zbog onoga što je rekao, ti je zato što ste sve shvatili pogrešno. Uvijek je problem u vama.

Psihopata se nikad ne izvinjava, ne osjeća krivicu, nema empatiju prema tuđim emocijama i problemima. Nema osjećaj odgovornosti, ne misli da u bilo čemu griješi.

Ako je osoba s kojom ste u vezi ovakva, ne zatvarajte oči i ne pravite se da će sve da prođe. Jer neće. Nemojte govoriti sebi da nikada nećete pronaći nekog ko će vas voljeti, jer to nije tačno. Ovo što trenutno imate nije sreća niti ljubav već zamka psihopate. Vrijedni ste prave ljubavi i poštovanja. Čim primijetite da nešto nije u redu, da se u vezi ne osjećate dobro, idite. Prekidajte sve veze, jer što se više udubite u ove odnose, to će kasnije biti teže da ih se oslobodite. Jer, nažalost, čovjek se navikne i na loše.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: