Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tri jako bitna razloga zašto ne trebamo nositi gumicu za kosu oko zgloba ruke

Preuzmite sliku

Možda ste čuli da nošenje gumice za kosu na zglobu ruke može biti loše za vaše zdravlje, ali možda niste tome pridavali veliku pažnju, piše Bright Side.

Ispada da ovo nije samo horor priča od doktora, već stvarnost i te riječi treba shvatiti ozbiljno, prenosi Tuzlanski.ba.

Istražili kako to može uticati na nas, a evo šta smo naučili.

1. Može izazvati probleme sa cirkulacijom

Kad gumicu za kosu stavite na zglob, stisnete krvne žile. To ometa normalno kretanje krvi u tijelu. Kao rezultat toga, mogli biste razviti sindrom karpalnog tunela koji se manifestuje u dugotrajnoj boli i ukočenosti prstiju.

 • 2. Može dovesti do opasne po život infekcije

  Audree Kopp, iz SAD-a, pokazala nam je šta se može dogoditi ako stalno nosite gumicu na zglobu. Na zglobu joj je pronašla rastuće izbočine. Doktor joj je propisao antibiotike, ali oni nisu pomogli pa je morala na operaciju.

  Ispostavilo se da kada dugo nosite gumicu na zglobu, ozljeđuje kožu zbog trenja i kompresije koje izaziva. Bakterije iz same elastične trake i s kože mogu tada ući u ovu ranu i zaraziti je.

 • 3. Može vam upropastiti izgled

  Nošenje gumice za kosu na zglobu teško da će izgledati elegantno. Bilo bi puno bolje odabrati neku elegantnu narukvicu ili sat koji će bolje odgovarati vašem izgledu.

 • Bonus: Praktičan način čuvanja gomile gumice

  Obično žene nose gumice za kosu na zglobovima kako ih ne bi izgubile. Ovaj će vam savjet pomoći da organizirate desetine elastičnih traka. Samo koristite karabiner. Ne zauzima puno prostora, pa ga možete čak i nositi sa sobom u torbi.

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,