Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tri greške koje pravimo kada se izvinjavamo

Preuzmite sliku

Izvinjenje je odličan način da popravite odnos sa partnerom nakon svađe u kojoj ste vi bili u krivu. Izvinjenja, međutim, ponekad nisu dovoljna, posebno ako nisu iskrena ili u slučaju da ste ih izrazili na pogrešan način.

Navešćemo u narednim redovima tri najčešće greške koje pravimo kada se izvinjavamo. Obratite pažnju na njih i potrudite se da korigujete svoje ponašanje tako da ih više ne pravite. To će vam i te kako pomoći u izglađivanju odnosa sa partnerom, ali i drugim ljudima, prenosi City Magazine.

1. Izvinjavanje iz koristi

Ljudi mogu da osjete da li ste iskreni kada im se izvinjavate ili to radite samo da biste imali neku korist od njih. Nije dovoljno da samo kažete „izvini“ ili „žao mi je“, već i da osobi o koju ste se na neki način ogriješili ubijedite da se stvarno osjećate loše zbog svog postupka i stavite joj do znanja da razumijete njenu ljutnju prema vama. Nije loše ni obećati da se to više neće ponoviti.

2. Izvinjavanje sa zadrškom

„Izvini zbog toga što sam uradio, ali i ti si se loše ponijela prema meni“. Koliko puta ste čuli ovu rečenicu? Kada vam partner kaže nešto ovako, to je kao da se nije izvinio. Uostalom, kakvo je to izvinjenje koje otvara nove konflikte? Naš savjet je da izbjegavate veznik „ali“ po svaku cijenu kada se izvinjavate.

3. Samosažaljevajuće izvinjenje

Izvinjenje treba da iznese vaše saosjećanje sa drugom osobom, a ne da od vas napravi žrtvu, kojoj treba utjeha drugih. Iz tog razloga izbjegavajte da pričate o svojim stvarnim ili izmišljenim manama tokom izvinjavanja zbog kojih ste se navodno ponijeli loše prema osobi kojoj se izvinjavate. Time samo skrećete pažnju na sebe i nanovo vrijeđate osobu o koju ste se ogriješili.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,