Ponedjeljak, 18. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Treba li nam detoksikacija nakon Nove godine?

Preuzmite sliku

Detoksikacija i mršavljenje dvije su riječi koje su odmah na Novu godinu tradicionalno najtraženije na pretraživačima, jer smo svi prepuni hrane koju smo desetak dana nemilosrdno tamanili.

No, ako mislite da je rješenje detoksikacija, varate se, upozoravaju britanski ljekari koji kažu da radikalne mjere nikad nisu dobre za organizam.

Kao primjer su naveli slučaj žene koja se prošle godine dovela u po život opasnu situaciju nakon detoksikacije biljnim pripravcima, odnosno koktelima vitamina B, korijena valerijane, sporiša, sirutke, glutamina i teanina i ispijanjem velikih količina vode.

Ta se četrdesetsedmogodišnjakinja oporavila tek nakon intenzivnog liječenja u bolnici. Prije toga je izgubila svijest i imala konvulzije. Testovi su pokazali da je imala opasno nisku razinu soli u organizmu.

Iako se čini korisnim očistiti organizam nakon pretjerivanja za vrijeme božićnih blagdana, taj koncept nije nužno zdrav i nema potporu medicinske zajednice, objavio je časopis British Medical Journal.

“Prekomjeran unos vode kao način ‘čišćenja organizama’ bazira se na pogrešnom vjerovanju da se na taj način sve što je štetno može ‘isprati’ iz organizma”, napisali su ljekari. Dodaju i kako, unatoč suprotnim marketinškim tvrdnjama, biljni suplementi nisu bez nuspojava.

Britanski dijetetski savez dodaje kako je cijela ideja detoksikacije zapravo glupost.

“Ne postoje čarobne tablete, napici, losioni ili flasteri. Tijelo čine brojni organi, poput kože bubrega i jetre koji neprestano pročišćavaju organizam od glave do pete”, podsjećaju ljekari.

“Organizam treba biti hidriran, ali previše vode može biti jednako opasno kao i premalo. Iako zvuči predvidljivo, razumna prehrana i redovna fizička aktivnost najbolja su strategija za održavanje zdravlja”, zaključili su, prenosi Metroportal.hr. (Tuzalnski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: