Utorak, 26. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tihi ubica braka, smrtonosniji i od novca i seksa, a tako logičan…

Preuzmite sliku

Na pitanje zašto brakovi propadaju, većina bi odgovorila da je uzrok loš seksualni život, finansijska situacija ili nedostatak komunikacije. Međutim, ove tri stvari su zapravo samo simptomi pravog uzroka.

Pravi ubica

Odgovor će vas možda začuditi na prvu, ali sasvim je logičan.

Razlog zbog kojeg se većina brakova završava razvodom su neispunjena očekivanja.

Samo razmislite na koliko ste neispunjenih očekivanja naišli već tokom prvog meseca braka ili zajedničkog života? U glavi je jedna slika o tome kako odnos sa partnerom treba da izgleda, ali u realnosi stvari nisu baš tako jendostavne.

Neispunjena očekivanja nisu samo problem u braku, već i životni problem. Nije važno kojim se poslom bavite, da li ste nezaposleni, mladi ili u godinama, singl ili u vezi – niko nije imun na njih, prenosi Zadovoljna.rs.

Evo primjera.

I danas, kad se na svim frontovima borimo za jednakost muškaraca i žena, gomila muškaraca priželjkuje i zamišlja sljedeće – on dolazi kući s posla i na stolu ga čega ukusna večera koju je pripremila njegova savršeno dotjerana žena. Onda oni i njihovo dijete od dvije godine sjedaju da jedu. Svi se smiju, dijete ne promašuje usta, niko ništa ne prosipa, završavaju sa jelom u isto vrijeme. Zatim ustaju od stola i odlaze u zajedničku šetnju.

To su očekivanja, scenario koji čuči negde u glavi iako je potpuno nerealan.

Realnost

Muž dolazi sa posla s pola sata zakašnjenja i ulazi u stan koji izgleda kao da je pala atomska bomba. Večera ne samo da nije gotova, već nije ni planirana. Dvogodišnje dijete je gladno i nervozno, pa počinje da plače. Muž zatiče ženu kako radi za laptopom, pokušavajući da preda svoj projekat prije krajnjeg roka. Pita je “šta ima da se jede”, a ona ga ošine pogledom kao i svaka majka koja čuva dijete i radi od kuće.

Muž potom uzme dijete i ode u kuhinju da napravi večeru. U frižideru je obilje ničega i jedino što zatiče je nekakav sir. Pravi sendvič sa tim sirom, hrani dijete i ostavlja haos u kuhinji. Po cijelom stanu su razbacane igračke koje samo čekaju da ih neko nagazi i izvrne zglob. Na kraju se on i njegova žena bace na kauč, izbjegavajući kontakt očima i niko se ne javlja da očisti kuhinju (niti bilo koji drugi dio stana).

To je relnost koju živimo. Zapažanjem onoga što je oko vas, samo jasnije vidite kako to nije ono što ste zamislili.

Kao rezultat nesklada ova dva nastaju frustracije.

Šta sad

Iako su ova dva scenarija malo pretjerana, vjerovatno ste nešto slično doživjeli. Niko ne kaže da ne bi trebalo da imate ikakva očekivanja. Realna očekivanja, koja su dobro iskomunicirana, mogu biti sjajan vodič kroz odnos. Međutim, kada se desi da vaša očekivanja nisu ispunjena baš onako kako ste planirali, najbolje što možete da učinite jeste da ih, barem na trenutak, zaboravite.

Stavite sve vaše idealne scenarije sa strane i suočite se sa realnošću koju živite. Pogledajte šta možete da učinite da bi popravili trenutnu situaciju. U suprotnom, naći ćete se u sred braka koji propada.

Kada spustite loptu, onda porazgovarajte sa partnerom, ali prije toga razmislite zašto očekujete ono što očekujete i da li je to zaista izvodljivo.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,