Petak, 1. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Suptilni simptomi anksioznosti koje nije uvijek lako prepoznati

Preuzmite sliku

Kada pomislite na anksioznost, vjerovatno zamišljate najočitije znakove – nervozno znojenje, osjećaj uznemirenosti ili neprestanu brigu. Međutim, anksioznost se može manifestirati na bezbroj načina, od kojih mnogih nismo niti svjesni, prenosi index.hr.

Kako donosi WebMD, ovi suptilni znakovi anksioznosti vjerovatno ne rastu do razine poremećaja, ali mogu ometati naše živote na mnogo različitih načina od kojih nijedan nije ugodan.

“Prije mnogo godina, razgovarao sam s kolegicom na poslu koja je primijetila da imam dosta izraženu socijalnu anksioznost koju sam dobro skrivao. Osjetio sam fizičku nelagodu kad je to rekla, ali sam odmah znao da je vidjela pravu istinu. Mnogi od nas radije ne misle o sebi da su anksiozni jer to smatraju određenom vrstom slabosti ili osobnog neuspjeha. Međutim, sasvim je normalno da se svi povremeno osjećamo anksiozno. Što češće uspijemo prepoznati anksioznost kod sebe, to ćemo lakše spriječiti da kontroliše naše živote na načine kojih nismo niti svjesni”, upozorio je klinički psiholog Seth J. Gillihan koji ističe nekoliko suptilnih znakova na koje treba obratiti posebnu pažnju.

To su:

-stalno planiranje unaprijed
-izbjegavanje spontanosti
-vječita zaokupljenost obavezama
-perfekcionizam
-izbjegavanje društvenih situacija
-fizička napetost
-problemi kod oslanjanja na druge
-česta konzumacija alkohola u društvu
-odgađanje obaveza ili dogovora
-završavanje zadataka što je prije moguće, čak i prije roka
-neprestano ispričavanje drugima
-izbjegavanje bilo kakvih rizika.   (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,