Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sujeverje kao pomagalo za vezu: Čudni ljubavni običaji u svijetu koji se i dan-danas praktikuju

Preuzmite sliku

Ljubav. Veliki dio života provodimo u potrazi za njom. Ako imamo sreće, ona nam se i desi. Kako ne bi bilo ostavljeno sreći na volju, mnogi narodi pronalaze nadu u magijama i sujeverjima za koja tvrde da ih približavaju ljubavi koju su oduvijek željeli.

U Kini se vjeruje da će starosna razlika u rasponu od tri do šest godina između supružnika rezultirati nezdravom i nesrećnom vezom ili brakom.

Na Haitiju je važno da se klonite metle ako hoćete da se udate. Slobodne djevojke nikako ne žele da neko čisti metlom u blizini njihovih nogu, vjerujući da ako im se skupljena prašina približi cipelama, nikada neće doživjeti osjećaj da ih neko obori s nogu.

 • „Naručite još slanog hljeba“, savjetovaće vas u Jermeniji, ako još niste ušli u brak. Poslije napornog radnog dana nema ničeg ljepšeg od čaše crnog vina sa malo sira i hrskavog hljeba. Ne zaboravite da dodate prstohvat soli ako želite da se zaljubite.

  U Jermeniji se djevojkama savjetuje da jedu slani hljeb na proslavi praznika Svetog Sargisa. Ako priželjkujete zaštitnika ljubavi, lokalno stanovništvo vjeruje da ćete sanjati san u kome ćete sresti čovjeka za koga ćete se udati.

  Neparan broj cvjetova je presudan u Rusiji. Vjerovanje nalaže da je cvijeće i znak i predznak. Uz jedan mali uslov. Djevojci se mora pokloniti neparan broj cvjetova.  Samo tako se smatra znakom poštovanja i divljenja.

 • Šveđani vjeruju u veliko slovo „A“. Duž ulica ovog grada nerijetko ćete naići na oznaku „A“, koje označava kanalizaciju i „K“ koje označava čistu vodu. Na neki čudan način Šveđani su ova slova povezali sa ljubavlju i lošom srećom. Ako nagazite na „K“, sreća će vas pogledati, dok „A“ donosi nesreću.

  U Indiji čak i vaš horoskopski znak može ukazati na ono što vas čeka u ljubavi. Legenda kaže, žene koje su „Manglik“ rađaju se sa Saturnom i Marsom pod 7. kućom braka, ljubavi i veza.

  Ove dame se smatraju ne samo nesretnim, već mnogi vjeruju da nose prokletstvo. Da bi otjerali lošu energiju, Indijci su razvili neobičnu tradiciju, takva žena se mora udati za drvo banane. Nakon što se zavjeti oljušte, drvo se isječe i na taj simbolični način, žena je oslobađena prokletstva.

  Uvijek sjedi u sredini – važno pravilo u Rusiji. Ljubavno sujeverje u najvećoj zemlji svijeta uključuje, između ostalog, značaj mjesta gde treba da sjednete. Ako se sakrijete u ćošak, vjeruje se da se nećete vjenčati sedam narednih godina.

 • Ako vaš partner ima mladež u blizini usta, Korejanci bi vam mogli reći da ga se klonite. U ovoj zemlji se ozbiljno vjeruje da je to znak neverstva.

  Stari kineski običaj kaže da bi mlada trebalo da počne da plače između 15 i 30 dana prije svog vjenčanja. Što više prolivenih suza, brak će biti sretniji.

  U Teksasu jedno staro sujeverje kaže da nakon što izbrojiš 50 bijelih konja, prvi čovjek s kojim se rukuješ, biće čovjek tvog života. (24sedam.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,