Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Studija pokazala da konzumiranje ovog vina može usporiti starenje kože

Preuzmite sliku

Ove su sedmice istraživači sa Univerziteta na Floridi predstavili rezultate svoje najnovije studije kojom su dokazali da žene koje dnevno piju dvije čaše muškatnog vina imaju elastičniju kožu i veću količinu vode u njenim stanicama.

“Za studiju smo koristili dealkoholizirano muškatno vino jer nas je zanimao učinak bioaktivnih spojeva; posebno polifenola, na zdravlje kože”, rekla je glavna autorica istraživanja profesorica hemije hrane dr. Lindsey Christman. Naime, dvije pojave koje najčešće ukazuju na starenje kože upravo su gubitak elastičnosti, odnosno opuštena koža, te slabije zadržavanje vode koja unutar kože pomaže stvoriti barijeru protiv raznih oštećenja. Ova je studija inače prva koja je pokazala da konzumacija ovog vina utječe na zdravlje kože, odnosno usporava njeno starenje, a u njoj je sudjelovalo 18 žena u dobi između 40 i 67 godina. Polovica sudionica dvije je nedjelje dobivala crno muškatno vino, dok je druga polovica svaki dan pila placebo piće istog izgleda i sličnog okusa.

“Muškatno grožđe korišteno u proizvodnji ovog vina se zbog visokih razina polifenola; poput antocijanina, kvercetina i elaginske kiseline; često naziva i super voćem, a pomaže i u smanjenju upale i borbi protiv oksidativnog stresa. Utvrđeno je da to grožđe ima jedinstven polifenolni profil u usporedbi s drugim sortama s kojima se radi crno vino”, rekla je Christman.

Inače, sudionice studije su ovo vino pile šest sedmica po dvije čaše dnevno, nakon čega su napravile dvosedmičnu pauzu pa prešle na druga pića, a dok je studija trajala redovno im se pratilo stanje kože, tačnije markeri upale i oksidativni stres.

“Naša je studija potvrdila da polifenoli ovog vina posebno djeluju na kožu sredovječnih i starijih žena, poboljšavajući joj elastičnost i smanjujući njen transepidermalni gubitak vode”, rekla je Christman. Ipak, dodaje, nismo dokazali da vino značajno utječe i na količinu bora na koži pa se očekuju i dodatna istraživanja.

“Šest sedmica konzumiranja dealkoholiziranog muškatnog vina rezultiralo je vidljivim poboljšanjem određenih parametara kože povezanih sa starenjem; poput elastičnosti kože na podlaktici i zaštitne funkcije kože na licu u usporedbi s osnovnom vrijednošću i placebom”, objasnila je Christman.

“A razlog je vjerovatno smanjenja upale i oksidativnog stresa.” Nalazi studije su početkom tjedna predstavljeni u Bostonu na godišnjem sastanku Američkog društva za prehranu, Nutrition 2023, prenosi Večernji.ba, a piše NY Times.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,