Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Stručnjaci upozoravaju: Evo koje namirnice mogu umanjiti djelovanje lijekova!

Preuzmite sliku

Istraživanje Medicinskog fakulteta u Wisconsinu u SAD-u objavljeno prošlog mjeseca pokazalo je, na primjer, da bi neki umjetni zaslađivači mogli djelovati na način na koji tijelo metabolizira određene lijekove, uključujući antibiotike, antidepresive i antivirusne lijekove.

Laboratorijsko istraživanje pokazala je da umjetni zaslađivači (dva testirana su sukraloza i acesulfam kalij) poremete funkciju proteina u jetri koji pomaže u uklanjanju toksina i lijekova iz tijela. Naučnici su ipak naveli kako je to samo preliminarni rad te da su potrebna detaljnija istraživanja, piše Times of India.

1. Zeleno povrće

“Prije se savjetovalo osobama koje uzimaju varfarin protiv zgrušavanja krvi da izbjegavaju špinat, kelj i ostalo lisnato povrće. To je zato što su bogati vitaminom K, koji igra ključnu ulogu u stvaranju proteina koji omogućavaju zgrušavanje krvi,” objašnjava profesor Maxwell.

  • Nije bitna količina unosa povrća nego njegova stabilnost.

    “Važno je održavati unos vitamina K stabilnim kako bi zgrušavanje krvi ostalo na željenom nivou. Ako uzimate varfarin, trebali biste slijediti uobičajene preporuke da jedete porciju lisnatog povrća dnevno”, navodi Maxwell.

    2. Žitarice

    Žitarice mogu djelovati na apsorpciju antibiotika. Željezo, cink i magnezij koji se obično dodaju hrani kao što su žitarice za doručak mogu smanjiti apsorpciju određenih antibiotika: tetraciklina i fluorokinolona.

  • “Na primjer, ako jedete žitarice obogaćene željezom ili mineralima i istovremeno uzimate antibiotik, to može smanjiti apsorpciju lijeka do 64 posto”, kaže Aidan Goggins.

    Savjet: Jedite sve obroke najmanje dva sata prije uzimanja antibiotika ove vrste.

    3. Hrana bogata vlaknima

    Hrana bogata vlaknima može umanjiti efikasnost lijeka za štitnu žlijezdu koji je baziran na levotiroksinu a koji se propisuje osobama kojima štitna žlijezda ne proizvodi dovoljno hormona tiroksina (hipotireoza). Međutim, konzumiranje hrane bogate vlaknima – poput leće, graha, mahunarki i svježeg voća i povrća – može učiniti levotiroksin manje efikasnim.

  • Teorija je da se vlakna vežu na lijek dok putuje kroz crijeva, smanjujući njegovu apsorpciju. (Levotiroksin se također veže na hranu koja sadrži kalcij i željezo, kao i na kafu.)

    Savjet: Uzmite levotiroksin na prazan želudac – i to najmanje 60 minuta prije obroka.

    4. Banane

    Djeluju na lijekove za visoki krvni pritisak i srce.

  • “ACE inhibitori i ARB-i imaju tendenciju da pogoduju zadržavanju kalija u bubrezima. Dok se većina ljudi na to prilagođava bez problema, nekima se razina kalija povećava – posebno starijim osobama ili osobama s bubrežnom bolešću. Za ovu skupinu, jedenje velikih količina hrane bogate kalijem, poput banana može prekomjerno povisiti te razine, što dovodi do slabosti, umora i abnormalnog srčanog ritma”, navode stručnjaci.

    5. Meso i mesne prerađevine

    Djeluje na antidepresive koji sadrže inhibitore monoaminooksidaze (MAOI).

  • “MAOI djeluju tako što smanjuju aktivnost ključnog enzima (monoamin oksidaze), što rezultira višim nivoima norepinefrina, serotonina i dopamina koji nam pomažu da se osjećamo bolje, sretnije… Ali ovaj enzim također pomaže u kontroli nivoa aminokiseline tiramina, koja se nalazi u fermentiranoj hrani, salami, zrelom siru, nekim pivima, lagerima ili vinima. Povišeni nivoi tiramina mogu uzrokovati visoki krvni pritisak, glavobolje, zamagljeni vid pa i krvarenja u mozgu ponekad”, pojašnjavaju naučnici.

    6. Mliječni proizvodi

    Mlijeko, jogurt i sir mogu smanjiti apsorpciju antibiotika koji se koriste za liječenje mnogih vrsta infekcija, posebno tetraciklina i fluorokinolona. Smatra se da se oni vežu za kalcij i ne mogu se apsorbirati adekvatno.

  • “Na primjer, ako jedete jogurt dok uzimate ciprofloksacin, to može smanjiti njegovu efikasnost do 42 posto“, kaže Aidan Goggins.

    7. Citrusi

    Djeluju na najmanje 85 različitih vrsta lijekova – uključujući midazolam (benzodiazepin, koji se koristi kao anestetik), sertralin (antidepresiv), statine (uključujući simvastatin i atorvastatin), sildenafil (za erektilnu disfunkciju) i blokatore kalcijskih kanala (za visok krvni pritisak).

  • Posljedice mogu biti brojne: ekstremno oštećenje mišića zbog statina; prijapizam (prekomjerno dugotrajne erekcija) za sildenafil; glavobolje, vrtoglavica, umor i poremećaj sna sa sertralinom; pretjerana sedacija za midazolam i prekomjerno smanjenje krvnog pritiska, povećan broj otkucaja srca, vrtoglavica, umor i zamagljen vid za one koji uzimaju blokatore kalcijevih kanala.

    8. Kivi

    “Kivi smanjuje nuspojave aspirina. Glavna nuspojava uzimanja aspirina je salicilna kiselina čije velike količine mogu dovesti do čira na želucu ili čak krvarenje iz crijeva,” kaže farmaceut Aidan Goggins.

  • “Naša tijela proizvode antioksidativne proteine (zvane hem oksigenaza) koji pomažu u sprječavanju nastajanja čira, ali za to su potrebne velike količine vitamina C. Aspirin dovodi do povećane potrošnje vitamina C u našem tijelu, jer povećava proizvodnju urina – tako da naši nivoi vitamina C ionako opadaju s unosom aspirina”, kaže i dodaje kako u slučaju redovnog uzimanja aspirina nije loše povećati unos vitamina C, jedući naranče, kivi i bobičasto voće.

    9. Kafa

    No, ponekad učinak hrane ili pića može biti pozitivan.

  • “Na primjer, poznato je da ispijanje jedne kafe može pojačati efekat paracetamola, jer kofein ubrzava apsorpciju lijeka u crijevima,” kaže Aidan Goggins, farmaceut sa sjedištem u Londonu. (Vecernji.hr) 

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,