Subota, 16. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Stručnjaci tvrde: Evo koliko bi trebao trajati godišnji odmor

Preuzmite sliku

Produženi vikend će vas samo osvježiti, sedam dana na moru ili planinima će opustiti vaše tijelo, dvije sedmice odmora zvuči odlično, ali nam, zapravo, trebaju tri sedmice da bismo se doista odmorili od posla, kažu stručnjaci.

Godišnji odmor bi trebao trajati tri sedmice u kontinuitetu. Prvu sedmicu uglavnom spavamo i mirujemo, mnogi se čak bude u isto vrijeme kao i inače, dok rade. Drugu sedmicu se tek počinjemo opušteno zabavljati, a treću, kada pomislimo da nam je već dosadno, znači da smo se stvarno odmorili, piše net.hr.

Na godišnjem odmoru se odmaramo, ali se bavimo i raznim aktivnostima koje potiču razvoj naše inteligencije, kreativnost i maštu, što je neophodno za dobro obavljanje posla. Zato je važno da odmor traje tri sedmice, tvrde stručnjaci.

Posljedice preopterećenosti mogu biti drastične

Onima koji misle kako će za to vrijeme posao trpiti, psiholozi savjetuju da se dogovore s poslodavcem koliko često i u koje vrijeme će biti dostpuni za poslovne razgovore tokom godišnjeg odmora. No, to ne bi smjelo biti više od dva puta sedmično.

Ukoliko je zaposlenik preopterećen tokom godišnjeg odmora, posljedice mogu biti velike, ne samo na produktivnost zaposlenika kada se vrati s odmora, već i na njegov porodični život.

Gomilanje neprestanog pritiska može dovesti do dramitičnih posljedica za psihu zaposlenih, koji mogu postati nasilni i depresivni, tvrde stručnjaci. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,