Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šta treba učiniti ako ne možete ponovo zaspati

Preuzmite sliku

Ako ste jedni od onih koji ne mogu ponovno zaspati nakon buđenja, znamo da ste u problemu i koliko to može biti frustrirajuće.

Ostanemo li u krevetu i pokušamo li nazad zaspati, često se znamo samo još dodatno uznemiriti jer ne uspijevamo.

Slab san ključan je za naše dobro. Bez njega se ne uspijevamo “resetirati” niti funkcionirati normalno. Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD-u, nedostatak sna povezan je s hroničnim bolestima uključujući dijabetes, srčane bolesti, pretilost pa čak i depresiju.

“Više od 10 posto populacije pati od hronične insomnije, što znači da su imali problema sa spavanjem duže od tri mjeseca”, ispričala je dr. Shelley Hershner, profesorica neurologije u Medicinskom centru za poremećaje u spavanju u Michiganu za Today.

Ako ne uspijevate zaspati ponovno nakon buđenja više od 20 minuta, dignite se i premjestite u neki drugi mirni dio stana ili kuće. Pokrijte se i pokušajte zaspati. Možete se i vratiti u svoj krevet kada primijetite da ste se dovoljno umirili za usnivanje.

Zato što, ako ostanete u krevetu, možete početi osjećati pritisak da trebate zaspati, a to će vas još više isfrustrirati, objasnila je dr. Hershner. Taj pritisak može povećati otkucaje srca i općenito tjeskobu – što zajedno otežava ponovno usnivanje. Promjena okoline može nas umiriti i pomoći nam da ponovno zaspemo.

Pokušajte se premjestiti na kauč, pokrijte se dekicom i samo lezite. Ako vam odgovara možete na YouTubeu upaliti i neki bijeli šum, poput vode, fena, otkucaja srca koji će vam pomoći da se opustite.

Ova tehnika je vrlo učinkovita i čak puno bolja od medikameneata, dodala je dr. Hershner.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,