Ponedjeljak, 6. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Šta se događa s tijelom ako svakodnevno vodite ljubav?

Preuzmite sliku

Jedno od najčešćih pitanja koje se nameće kad govorimo o seksu je ono o učestalosti seksualnih odnosa.

Bez obzira na to koliko često gori iskra u vašoj spavaćoj sobi, vjerovatno ste se barem jednom zapitali kakva je statistika i koliko često ljudi vode ljubav?

Brojna su se istraživanja pozabavila ovom temom i sva jednoglasno tvrde da je najmanji broj odraslih osoba koje vode ljubav svaki dan. Konkretno, samo četiri posto ispitanika je izjavilo da svakodnevno ima spolni odnos. Poznato je da je seks dobar za naš organizam, ali najvažnije je zapamtiti da biste ljubav trebali voditi tačno onoliko često koliko vi to želite.

Ipak, ako svakodnevno vodite ljubav, to može imati brojne dobrobiti za vaš organizam. Ova tvrdnja se ne odnosi isključivo na penetraciju, već na sve seksualne aktivnosti zbog kojih se u tom trenutku osjećate ugodno. Poljupci, dodiri, solo-igra ili oralni seks, svaka od ovih intimnih aktivnosti može pozitivno utjecati na vaše psihofizičko zdravlje ako je prakticirate svakodnevno. U nastavku pročitajte što se događa s vašim tijelom ako svakodnevno vodite ljubav.

 • Poboljšava seksualnu funkciju

  Ponavljanje je majka znanja, dobro nam je poznata uzrečica koju možemo iskoristiti i u ovom kontekstu. Što češće vodimo ljubav, osjećaj se intenzivniji, a orgazmi su eksplozivniji. Također, osobe koje imaju nizak libido, taj problem mogu vrlo lako riješiti češćim seksualnim odnosima.

  Pomaže kod menstrualnih bolova

  Iako neke žene ne mogu zamisliti seks za vrijeme mjesečnice, to je jedna od najstarijih i najučinkovitijih metoda za ublažavanje menstrualne boli. Orgazam je najbolji lijek protiv bolnog trbuha, a svakodnevno seksualno uzbuđenje oslobađa hormone koji pomažu kod boli i mogu smanjiti trajanje menstruacije.

  Pomaže da bolje spavamo

  Ugodan seks potiče tijelo na oslobađanje hormona sreće, oksitocina i endorfina. Oni potiču lepršave, intimne osjećaje i želju za još seksa. Ako to radite često i opetovano, spolni hormoni će vam pomoći da bolje spavate, a dobrobiti kvalitetnog sna ne moramo posebno opisivati.

  Smanjuje stres

  Već spomenuti hormoni zaslužni su za poticanje dobrog raspoloženja. Ako ste pod stresom, vjerojatno vam se teško opustiti i razmišljati o seksu. Ipak, ako odlučite stres izbaciti na taj način, osjetit ćete olakšanje. Svakodnevne aktivnosti pod plahtama mogu vam pomoći da se lakše nosite sa svakodnevnim stresom. Seks izaziva pozitivne osjećaje, a neka istraživanja tvrde da se možete dobro osjećati i zbog jučerašnjeg seksa.

 • Pomaže kod koncentracije

  Redovni seks pomaže ženama da bolje pamte, a za to je zaslužan već spomenuti koktel hormona koji se ispuštaju tijekom seksa. Također, seks aktivira i hipokampus, područje mozga u obliku potkove koje igra važnu ulogu u prebacivanju informacija iz kratkoročnog u dugoročno pamćenje.

  Može vas zbližiti s partnerom

  Ne nazivaju uzalud oksitocin hormonom ljubavi. Ova hormon se, osim kod seksa, oslobađa i u ranim fazama ljubavi. Parovi koji češće vode ljubav, imaju i više povjerenja jedno u drugo, smireniji su, opušteniji i sretniji. Istraživanje iz 2017. tvrdi da sjaj nakon seksa traje oko 48 sati, a svakodnevne aktivnosti u krevetu parove zbližavaju na još višoj razini. (zadovoljna.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,