Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Šta jedu tiktokeri? Ovih pet jela trenutno “gore” u svijetu društvenih mreža

Preuzmite sliku

Svježa doza TikTok gastro hitova.

1. Pastina

Pastina je mala vrsta tjestenine koja se često koristi u raznim supama i supenim jelima, prvenstveno u Italiji, ali ima je za kupiti i kod nas i to kako stranih tako i domaćih proizvođača (samo što će se zvati zvjezdice i slično). To su vrlo sitni komadići tjestenine, obično oblika upravo zvjezdica, kuglica ili sličnih malih oblika.

@lucysallysommer Replying to @Daniela Heritage Recipes Ep. 5 PASTINA EN BRODO ⭐️ Ingredients | Serves 4 Broth: Chicken bones, leftover from a roast Carrots, roughly chopped Onion, with peel, roughly chopped 2 stalks celery, roughly chopped 4 cloves garlic, peel on Fresh herbs, I used rosemary, thyme and parsley 2 bay leaves 4 peppercorns Parmesan rind 2 litre cold water Chicken stock cube (optional) 2 cups stelline (star shaped pasta) Serve with parmesan and black pepper Method 1. Place a large pot or a dutch oven on a medium heat, add a splash of olive oil and add the chicken bones. Get some caramelisation on the bones and then add all the remaining ingredients for the broth, give everything a stir and bring to a simmer. Cover with a lid and cook gently for as long as you can. I didn't have that long so I took it off the heat after 1 hour. 2. Place a strainer over a bowl or a saucepan and strain the broth. Press down on everything left in the strainer to extract all the flavour. 3. Pour the broth back into the original pot and bring to a boil. Taste and check the seasoning (I added a small chicken stock cube at this point because I felt it needed a little more depth of flavour). 4. Add the stelline and stir so that it doesn't stick to the bottom. Cook until tender (about 5 minutes) and then serve straight away. 5. Serve with a generous grating of parmesan and lots of black pepper. Pastina needs to be eaten straight away as it will continue to absorb all the broth 🕊️ *recipe adapted from Daniela’s family recipe #heritagerecipes #pastina #pastinaenbrodo #familyrecipe #pastarecipe ♬ La dolce vita (In via Veneto) – Remastered 2017 – Carlo Savina

Pastina se koristi kako bi dodala teksturu i okus supama i često se kuha zajedno s ostalim sastojcima iz supe, kako bi se apsorbirali okusi. Pastina supa ili kako je zovu – talijanski penicilin, možete pripremiti tako da u bistru supu jednostavno ukuhate suhu tjesteninu, a hit je sada (najviše izvan Italije), ispasirati i povrće koje se kuhalo u supi, pa ukuhati sve zajedno. Tako dobijete gustu supu sa sitnom tjesteninom.

2. Mašnice ala francuska supa od luka

Ovo je jelo od tjestenine napravljeno po uzoru na klasičnu francusku supu od luka.

@kennascooks one pot french onion pasta 🧅 i love this pasta so much, the onions take some time to caramelize but it’s sooo worth it. it’s creamy and flavourful all made in one pot, perfect for the winter season 🤍 recipe on my blog 🫶 #onepotmeals #onepotpasta #frenchonionpasta #comfortfood #winterrecipes #easyrecipe #fyp ♬ Moonlight Serenade – Glenn Miller

Sve započinje laganim pirjanjem luka, zatim dodavanjem bijelog luka i začina, pa i podlijevanjem s malo reduciranog aceta balsamica. Dodajte malo brašna i temeljca po želji, pa umiješajte nekuhanu tjesteninu.

Poklopite i kuhajte dok tjestenina ne omekša.

3. Rezanci s čilijem i kikirikijem

Ovi rezanci su jako fini, ali stvarno morate voljeti kikiriki i maslac od kikirikija ako ih planirate pripremati. Zapravo je vrlo jednostavno – azijsku tjesteninu po izboru, suhu ili svježu, stavite kuhati, a za to vrijeme pomiješajte soja sos, čili u prahu i kikiriki maslac, a po želji i čili-ulje.

@iankewksChili Peanut Noodles 🍜 >>>♬ L I S A – ぬいぐるみクレヨン Lush Crayon

Umiješajte s kuhanim rezancima.

4. Viralni njoki od krompira

Za tijesto ovih viralnih njoka koje izgledaju kao male gljive treba vam 185 g oguljenog bijelog krompira, 40 g krompirovog škroba, malo vode (ako je potrebno).

Za umak će odlično poslužiti 2 kašike neutralnog ulja, pola kašike čili pahuljica, 1 kašika soja umaka, pola kašike octa, 1 režanj bijelog luka, malo sezamovog ulja i sjemenke crnog sezama, te mladi luk.

Ogulite i nasjeckajte krompir na kockice. Kuhajte ih dok ne omekšaju, a zatim ih zgnječite. Pustite da se ohladi oko 5 minuta, pa dodajte škrob i po potrebi malo vode. Pomiješajte i stisnite tijesto dok sav škrob ne nestane.

@life_of_foods_ Viral Potato Dumplings 🍄 🥟 full recipe & method on my IG @life_of_foods_ ✌️ #potatodumplings #dumplings #viralrecipes2023 #viralrecipes #dumplingtok #dumplingrecipes #homecookin #easyrecipes #asmrfood #10minsrecipes #potatonoodles #viralfood #dumplingseries ♬ Boy's a liar Pt. 2 – PinkPantheress & Ice Spice

Uhvatite komad tijesta i oblikujte ga u kuglu. Tekstura mora biti glatka i polumeka (čvrsta) bez pukotina. Ne smije biti ljepljivo, kašasto ili suho.

Upotrijebite vrh flaše da gurnete loptu prema dole stvarajući oblik gljive. Skuhajte u slanoj vodi, a ovisi o veličini, trebat će im minuta do dvije.

5. Marry Me Pasta

Ova tjestenina još uvijek ne silazi s top ljestvica popularnosti, a glavna poenta imena je to da, ako skuhate ovo jelo nekome, bit će mu toliko fino da će vas zaprositi.

@plantyou Marry Me Pasta #pasta #marrymepasta #healthyrecipe #vegan #veganrecipe #pastarecipe #pastapastapasta #alfredo #veganfood #veganfoodie #vegandiet #eatmoreplants #plantbaseddiet #plantbasedrecipes #healthyfood #healthyeating #eatmoreplants #forksoverknives #quickrecipe ♬ Sex and the City (Main Theme) – TV Sounds Unlimited

Uglavnom, gotova je u 15 do 20 minuta, a sve kreće tako da stavite kuhati špagete ili drugu tjesteninu po izboru, a u tavi napravite umak od cherry rajčica, čilija, paste od rajčice i vrhnja za kuhanje ili slatkog vrhnja. Sve pomiješate i to je to. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje