Petak, 23. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šta je to takmičarski flert i kako se “koristi”?

Preuzmite sliku

Istraživači su se pozabavili taktikama koje žene koriste kako bi se riješile konkurencije dok zavode muškarca.

Saznali su da te taktike možda mogu biti uspješne, ali samo kratkoročno. Takmičarski flert je pojam kojim se označava flert kojim žena želi dati nekom muškarcu do znanja da je zainteresovana, ali u isto vrijeme i drugim ženama pokazati kako je on “njen”.

To je ponašanje kojem često svjedočimo ako vikendom izađemo u neki bar ili noćni klub. Istraživanje provedeno u saradnji Univerziteta Bucknell u Americi i Univerziteta Saint Mary's u Kanadi tvrdi kako to ponašanje gotovo ima karakteristike ritualnog parenja. Istraživači su na uzorku od 91 heteroseksualne žene sastavili listu od 11 neverbalnih zavodničkih taktika koje se koriste tokom takmičarskog flerta. Te taktike su korištene uglavnom kada su žene imale konkurenciju u pokušaju da dobiju naklonost određenog muškarca, a njihova prvenstvena svrha je da privuku njegovu pažnju.

p11 taktika koje žene koriste tokom takmičnarskog flerta: Kontakt očima, lesanje u njegovom vidnom polju, ‘bacaju’ mu osmijehe, dodiruju ga, smiju se njegovim šalama, guraju se biti između konkurencije i muškarca, iskazivanje gađenja prema konkurenciji (okretanje očima, mrštenje…), trljanje o muškarca, grle ga, povremeno zavode i druge muškarce, mašu muškarcu kojeg zavode, navedene taktike razlikuju se od onih koje žene koriste kada u blizini nema konkurencije,najuspješnije taktike

U drugom dijelu istraživanja, žene i muškarci ocjenjivali su uspješnost navedenih taktika.

Oba spola složila su se kako najbolje rade: kontakt očima, grljenje, smijanje njegovim šalama, i uguravanje između muškarca i konkurencije. Druga, ranije provedena studija, pokazala je kako su najuspješnije taktike flerta: približavanje muškarcu, trljanje o njega i poljubac u obraz.

Koliko je takmičarski flert efikasan?

Trenerica za spojeve, Ronnie Ann Ryan, vjeruje kako takmičarski flert može imati kontraefekt.

“Muškarci vole kada moraju osvajati ženu pa ih može zbuniti ako vi lovite njega. Onaj pravi će rijetko kada biti uistinu zainteresiran za ženu koja njega lovi, jer to eliminiše seksualnu napetost na početku izlaženja”, kaže.

Dodaje i kako se žene koje koriste gore navedene taktike muškarcu mogu učiniti kao očajne, a one na taj način neće pridobiti ni simpatije vlastitog spola. Osim toga, ove taktike bi mogle polučiti i tek kratkotrajne rezultate jer su u fokusu trikovi i igrice, a ne stvarna povezanost.

“Ako tražite trajnu ljubav, budite ono što jeste, najbolja verzija sebe, budite otvoreni i prijateljski raspoloženi”, zaključila je Ryan. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,