Subota, 16. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Slikanje na smrti: Sirijac pretvara oružje u umjetnička djela (FOTO)

Preuzmite sliku

Oslikavanjem uspomena iz rata, Akram Abo Alfoz je oživio nešto što bi trebalo da donosi jedino smrt

Akram Abo Alfoz, sirijski pobunjenik iz Dume, bavi se, osim ratovanjem, i pretvaranjem oružja u umjetnička djela. Sakupljanjem bombi i metaka sa čahurama prekrivenih ulica, Alfoz između ostalog doprinosi i relativnoj sigurnosti za djecu koja se na tim istim ulicama igraju u pauzama između borbi.

Alfoz vjeruje da umjetnički otpor nije ništa manje važan od oružanog, pa u skladu sa tim, inspiraciju dobija iz kulturno-istorijskog nasljeđa Levanta.

“Želio sam da stvorim djelo koje će poslužiti kao svjedočanstvo ove ere, tako da nikada ne zaboravimo zločine Bašara al Asada”, rekao je Alfoz za Middle East Eye.

“Umjetnost služi kao poruka nade, postojanosti i borbe u isto vrijeme, ali i kao podsjetnik na one koji nas ne vide, već stoje u tišini”, objasnio je.

Kao otac troje djece, Alfoz oslikavajući bombe na neki način priča priču svih roditelja koji podižu djecu u ratu.

“Slikanje na ovim alatkama smrti pomaže mi da umanjim strah u očima moje djece koje me nikada ne ostavljaju dok proces osllikavanja traje”, ispričao je Alfoz i dodao: “Mi smo ljudi koji love život i bore se da žive dostojanstveno. Sirijska vlada nas naziva teroristima, ali mi to nismo. Mi branimo našu zemlju našim mislima i kulturom”.

Pogledajte Alfozovu facebook stranicu “Slikanje na smrti”. (newsweek.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje