Ponedjeljak, 25. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Simptomi koje nikada ne treba da ignorišete kod djece

Ispravno dešifrovanje siptoma kod djece važan je dio roditeljstva i može vas spasiti od nepotrebne panike, ali i dati signal za hitnu posjetu ljekaru

Vi najbolje poznajete svoje dijete. Ako primjetite nešto neobično u ponašanju djeteta ili da nešto nije u redu, nemojte se plašiti da zahtijevate objašnjenja od ljekara ili da potražite drugo mišljenje ukoliko niste dobili jasne odgovore. Vama je važno da jasno znate šta neki siptomi kod djeteta znače i to niko nema pravo da vam uskrati.

Ovo su najčešći simptomi koje bi svaki roditelj trebalo da prepozna kod djeteta, od bebe do uzrasta tinejdžera (a javljaju se i kod odraslih).

Odsustvo reakcije

Nakon što se naspava, dijete bi trebalo bude uobičajeno aktivno. Ako primjetite da se vaše dete teško budi, neobično je tiho, nije zainteresovano za svoju omiljenu igračku i neaktivno je – pozovite doktora.

Ukoliko uočite promjenu u reagovanju, naročito nakon pada ili udarca u glavu, obavezno što prije posetite lekara.

Promjene u disanju

Ukoliko se dijete brzo umara, ima kratak dah ili čujete neku vrstu šištanja dok diše – pozovite ljekara. Prekomjerni kašalj može da ukazuje na astmu, neku drugu bolest ili da se nešto nalazi u jednjaku.

Također, provjerite boju kože. Na potrebu za hitnom intervencijom može ukazati plava prebojenost kože oko usana i noktiju. Provjerite da li je dijete blijedo ili je boja kože prešla u sivkastu boju, jer to ukazuje na nedostatak kiseonika u krvi.

Dehidracija

Naša organizam mora da ima dovoljno vode da bi pravilno radio. Dehidracija je nedostatak vode i ona može da dovede do većih problema, a vodu ne gubimo samo kada radimo naporno, kada se dijete zaigra i oznoji, već kada smo bolesni, povraćamo, imamo dijareju, itd.

Zbog nedostatka vode u organizmu dijete može biti bezvoljno ili razdražljivo, može da dobije glavobolje ili da ne može da obavi malu nuždu. Također, urin može biti tamne boje, a koža može postati suha. Ukoliko dijete odbija da pije vodu, možete to da pretvoriteu igru: malo vi pijuckate, malo dijete.

Povišena temperatura

Groznice mogu da budu zastrašujuće, ali to je normalan deo procesa odbrane organizma od bolesti. Međutim, nekada nije potrebno pozvati doktora. Ako dijete ima temperaturu, ali se ponaša normalno i aktivno je, nemojte brinuti. Kašalj i drugi siptomi zahtijevaju pažljivije posmatranje.

 • Glavobolja ili vrtoglavica

  Glavobolju i vrtoglavicu treba posmatrati u kontekstu u kome su nastale. Ako je dijete udarilo glavu, tada će se neki od ovih siptoma očekivano pojaviti i neohodno je da se se posavjetuje sa ljekarom šta da radite.

  Ukoliko je dijete nakon udara glavom povraćalo, ima promjenu vida ili raspoloženja, pokazuje zbunjenost ili osjetljivost na svijetlo i buku – odmah idite kod ljekara. To su simptomi potresa mozga.

  Razgovarajte sa doktorom i tražite njegovo mišljenje ako se dešavaju uporne glavobolje ili  glavobolje koje prati temperatura i ukočenost vrata.

  Neutješno plakanje

  Ako vaše dijete ili beba ne želi da je držite u naručju, neutešno i jako plače i to vam ne zvuči dobro, a posebno ako ima temperaturu – pozovite doktora. Postoji mnogo razloga za neumoljivo plakanje.

  U međuvremenu možete da pogledate prstiće na nogama da slučajno nije nešto zapalo ili se izgužvalo i neudobno je, ili se zavrnula etiketa koja grebe bebinu kožu. Također, provjerite da dijete nema negdje osip na telu, jer možda je riječ o alergijskoj reakciji na nešto.

  Često mokrenje praćeno gubitkom težine, žeđ i letargija

  Obratite pažnju koliko dijete često ide u toalet, ako je veće, ili koliko često prlja pelene. Također, da li prečesto pije vodu i da li se dešava da u tom periodu gubi na težini i ponaša se bezvoljno. To mogu biti znakovi dijabetesa tipa 1, ali isto tako može ukazivati na poremećaj u ishrani kod mlađih djevojčica i dječaka. Čim primjetite ove simptome konsultujte se sa ljekarom.

  Nekada nam se čini da je roditeljstvo, posebno kada su bebe u pitanju, balansiranje između terora i iscrpljenosti. Ipak, ako obratite pažnju na signale koje šalje tijelo i promjene u dječijem ponašanju, bolje ćete moći da „pročitate“ kako se vaše dijete osjeća i da li je potrebno da se obratite ljekaru. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje