Petak, 2. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

Šest znakova da vaša veza nije tako zdrava kao što mislite

Preuzmite sliku

Sve veze imaju svoje uspone i padove, ali kako znati da ste “zapeli” u vezi koja nije zdrava i koja nema budućnost?

Odnosi između dvoje ljudi vrlo su složeni i to nije nikakva tajna. Svaka veza ima svoje uspone i padove, no kada je previše padova u vezi, to bi mogao biti znak da veza i ne funkcioniše tako dobro kao što ste možda mislili. Tada se pojavljuju crvene zastavice koje bi mogle ukazati na to da veza ne stoji na čvrstim temeljima i da bi ju možda bilo pametnije prekinuti jer je sve samo ne zdrava.

Nažalost, život u nezdravoj i toksičnoj vezi često je poput života s bolesti koja se polako razvija. U trenutku kada simptomi postanu jasni, često je već prekasno. A kada ste u nezdravoj vezi, može biti teško prepoznati to, jer budući da veze imaju svoje uspone i padove, možda nećete prepoznati štetna ponašanja koja vrebaju iza krinke ljubavi.

Pa kako onda znati da ste “zapeli” u vezi koja nije zdrava i koja nema budućnost? U nastavku smo izdvojili šest znakova koji bi vam mogli ukazati na to da vaša veza i nije tako zdrava kao što mislite i da biste je trebali prekinuti što je prije moguće.

Razilazite se u vašim temeljnim vrijednostima

Jedna je stvar dijeliti zajedničke interese kada su u pitanju hobiji, filmovi i muzika, ali to nisu stvari zbog kojih ćete dugoročno ostati zajedno. Izgradnja cjeloživotnog odnosa s partnerom u konačnici ima vrlo malo veze sa zajedničkim interesima – ona se temelji na vašim temeljnim vrijednostima koje morate dijeliti kako bi vaša veza dugoročno uspjela. Vi želite djecu, a vaš partner ne? On želi da se oženite, a vama je brak samo komad papira? Ako se razilazite oko takvih stvari, vjerovatno niste u zdravoj vezi, prenosi Žena.hr.

Imate drugačiju viziju i drugačija očekivanja od života

Kao i vaše vrijednosti, i vaše vizije i planovi za budućnost moraju biti usklađeni. Možda u idućih deset godina želite živjeti klasičnim, porodičnim životom, s troje djece i toplim domom, a vaš partner želi putovati svijetom i buditi se svakog dana na drugom mjestu. Ako ne želite riskirati slomljeno srce u bliskoj budućnosti, o takvim stvarima trebate razgovarati sa svojim partnerom što je prije moguće.

Jedno od vas želi sve svoje vrijeme provoditi s partnerom

Lijepo je svaki slobodan trenutak provoditi s osobom koju volite, ali u određenoj mjeri. Kod nekih se to pretvori u pretjeranu privrženost, a ako primijetite da vaš partner ne podnosi kad je razdvojen od vas, to je velika crvena zastavica. Oboje trebate zadržati svoju individualnost, čak i dok gradite zaseban identitet kao par. Morate imati svoje zasebne interese, hobije i prijatelje i samo ćete tako moći dugoročno funkcionisati.

Ljubomora je čest problem

Ljubomora je manifestacija nesigurnosti, ona crpi našu mentalnu i emocionalnu energiju, a ako je jedan partner u vezi ljubomoran, tada ljubomora crpi energiju i jednog i drugog partnera i teško funkcionišete kao par. Ako se vaš partner stalno ljuti kada izlazite s prijateljicama, ako ne podnosi niti jednog drugog muškarca u vašem životu ili vam na bilo koji drugi način pokazuje da je ljubomoran, bježite od njega što je prije moguće, jer to nikako nije pokazatelj zdrave veze.

Partner vas stalno kritikuje i emocionalno vas zlostavlja

Emocionalno zlostavljanje polako nagriza naše samopouzdanje i samopoštovanje i na kraju sumnjamo u vlastitu vrijednost. Kada tvoj partner kritikujesvaku sitnicu koju kažete ili učinite, osjećat ćete se loše u svojoj koži i misliti da je problem u vama. A ako shvatite da opravdavate partnerove ponižavajuće komentare ili ponašanje – ili još gore, preuzimate odgovornost za njih – to je znak da ste u toksičnoj vezi iz koje trebate pobjeći.

Morate se promijeniti kako biste zadovoljili svog partnera

Ako morate ići protiv vlastitog integriteta kako bi vaš partner bio sretan i zadovoljan, to je velika crvena zastavica. Od vas se nikada, ali baš nikada ne bi trebalo očekivati da prekršite svoje vrijednosti, promijenite se ili učinite nešto za partnera, za šta znate da to nikada ne biste učinili. U zdravoj vezi to tako ne funkcioniše, a ako ste u takvoj vezi, onda to nije zdrava veza. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,