Petak, 22. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Seks umjesto treninga: Evo koliko kalorija možete potrošiti u samo pola sata

Preuzmite sliku

Dodiri, ljubljenje i seks dokazano su odlični za naše zdravlje – psihološko, emocionalno, ali i fizičko.

Otkucaju srca se povećavaju, tijelo se pojačano znoji i automatski troši određeni broj kalorija. Nakon brojnih istraživanja stručnjaci su otkrili koliko tačno kalorija troši određena ‘ljubavna’ aktivnost. Ljubljenjem se zbližavate s partnerom, ali i gubite kilograme. Jedan sat neprestanih poljubaca potrošit će 68 kalorija.

“Ako se uz to još i dodirujete mogli biste doći i do 90 kalorija”, tvrdi Jaiya Kinzbach, seksologinja iz Los Angelesa. Malo strastvenije ljubljenje uz skidanje odjeće pokrenut će tijelo, a u samo pola sata možete potrošiti i do 230 kalorija, to je kao da ste bili u teretani!

  • “Počnete ubrzano disati i srce lupa jače, a samim time veća je i potrošnja kalorija”, rekla je Gilda Carle, psihoterapeutkinja. Trenerica Brooke Marrone iz New Yorka dodaje da ćete bolji rezultat postići ako se međusobno dodirujete i isprobate neke nove poze. Penetracijom žene u prosjeku potroše 69 kalorija u 25 minuta, a muškarci 31 više. Kako tvrde stručnjaci, ključ u trošenju što većeg broja kalorija je da seks bude što duži i strastveniji.

    Stenjanjem, mijenjanjem poza i ljubljenjem možete to postići. Ljubljenje nije samo znak koliko vam je do nekoga stalo, ono ima i blagonaklono djelovanje na zdravlje. Istraživanja pokazuju da ljubljenje pomaže u očuvanju zdravlja i smanjuje rizik od nekih bolesti. Ljubite se češće i duže jer to ovo čini vašem tijelu. (vecernji.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,