Srijeda, 7. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Sedam “talijanskih” jela koja nećete naći u Italiji

Preuzmite sliku

Popularno

Iako su poznata oko svijeta, neka jela za koja se smatra da potiču iz Italije na Čizmi se nikada nisu pripremala – eventualno ih možete naći u restoranima koji ponudu osmišljaju samo za turiste…

Bili ste u Italiji i na jelovniku niste mogli pronaći spaghette alla bolognese? Ništa neobično jer takvo jelo u Italiji ne postoji, odnosno pravi ga Talijani nikada nisu ni probali. Ragù alla Bolognese je druga priča. Mesni ragu u Bologni tradicionalno poslužuju uz tagliatelle, tortelline ili njoke te kao umak za lazanje, nikada sa špagetima, osim ako se ne radi o kakvom restoranu za turiste, prenosi punkufer.hr.

Pepperoni pizza

Omiljenu “talijansku” pizzu u Americi jedu s kobasicama. No naručite li pizzu tog naziva u Italiji, dobit ćete pizzu s paprikom. Želite li pizzu s kobasicom, treba tražiti “salame piccante”.

Umak Alfredo

Alfredo je popularan umak za tjesteninu, ali ne potiče iz Italije. Prema legendi, jedan je Talijan početkom 20. stoljeća u Americi pripremao sličan umak s maslacem i kaduljom. No s godinama recept se promijenio, a među sastojcima se pojavilo vrhnje. U Americi je popularna i inačica s piletinom, ali Talijani je nemaju običaj kombinirati s pastom, osim u slučaju iznutrica koje dodaju u ragu.

Carbonara s vrhnjem

Talijani ne opraštaju vrhnje u carbonari pa je tako nešto bolje prešutjeti nego naručiti. Prava pasta carbonara kremoznost duguje jajima ili samo žumanjku. Osim toga, sadrži i sušeni svinjski obraz (guanciale), makar se ponekad može dodati i panceta.

Hljeb s bijelim lukom

Ako ste mislili da je hljeb sa bijelim lukom talijanski – nije. Talijani bijeli luk koriste kako bi istrljali hljeb za bruschette, ali nikako ne miješaju maslac i bijeli luk kako bi premazali hljeb.

Špagete s okruglicama 

Špagete s mesnim okruglicama najvjerovatnije su pripremali talijanski imigranti u Americi, ali u autentičnim restoranima Čizme nećete naći meso i tjesteninu na istom tanjuru. Njihove polpette, odnosno mesne okruglice poslužuju se s krumpirom ili povrćem.

Talijanski dresing 

Poznat kao “talijanski dressing”, začin je za salatu koji vole Britanci i Amerikanci. No umak od kukuruznog sirupa i paprika ništa  talijanskog nema u sebi. U skladu s navikama, Talijani na salatu stavljaju maslinovo ulje i aceto balsamico ili vinski ocat. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,