Subota, 16. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sedam seks faza u životu svake žene

Preuzmite sliku

Kako se mijenja život svake žene, tako se mijenjaju i njene seksualne potrebe. Promjena životnog partnera je ključan okidač seksualnih promjena, ali ne i jedini. Zaokupljenost životnim obvezama može smanjiti usredotočenostna tvoje osobno i seksualno zadovoljstvo. Kada si postaviš prioritete i znaš šta želiš u životu, lakše ćeš ostvariti svoje želje, piše MissZdrava.

Seksualno zadovoljstvo ovisi o tvojoj sigurnosti …

Adolescentska faza

Ova faza nema apsolutno ništa s tinejdžerskim godinama, ali podrazumijeva strast i ljubavnu opčinjenost, što izaziva vrtoglavicu i naglašeno javno iskazivanje nježnosti. Kod nekih žena ova faza nastupi tek u kasnim dvadesetim godinama života, kad sretnu pravog muškarca (često tada gube nevinost) i proživljavaju sve manifestacije lude zaljubljenosti, uključujući javnu razmjenu nježnosti i česte seksualne odnose.

Pogledaj me

Ponekad je ovo iznenadna spoznaja: ”Hej, pa ja sjajno izgledam!” Šta god da je razlog tome – fotografija na kojoj izgledaš kao filmska zvijezda, višemjesečni trening s očitim rezultatima, neprekidni komplimenti okoline… Odjednom osjećaš potrebu da te drugi primijete. Počni isticati figuru i lice šminkom i garderobom. Zbog takvog stava mijenja se tvoje raspoloženje, a seksualni život postaje dinamičniji. Novostečeno ili ponovno otkriveno samopouzdanje ne donosi samo više uspjeha u životu, već i viši stepen zadovoljstva u seksualnom životu. Oslobađanje od blokade koju donosi nesigurnost i nezadovoljstvo fizičkim izgledom – omogućava ti da se usredotočiš na svoje i partnerovo zadovoljstvo.

Novi korak

Ova faza obično nastupa kad si dugo s partnerom, pa se uzbuđenje počinje stišavati… A onda, zahvaljujući novoj pozi, realizaciji neke seksualne maštarije ili nekom neočekivanom preokretu u postelji, strast se ponovno budi. Nužno potrebno osvježenje u dugoj vezi u kojoj postoji ljubav može biti odlazak na neko novo mjesto (na odmor), neobično iskustvo, intrigantna seksualna scena iz filma, upotreba seks-igračaka…

Kajem se što sam to isprobala

Sigurno si bar jednom odlučila – jer si to željela ili na nagovor partnera – prekoračiti svoje granice i isprobati nešto smjelo i pomalo zastrašujuće, a onda se pokazalo da to nije bila dobra ideja. Pa i u tome postoji dobra strana – iskustva zbog kojih se kaješ jasno ukazuju na granice koje nisi spremna preći i pružaju sigurnost da u budućnosti odlučno izraziš svoje potrebe i želje. Isprobavanje novih seksualnih trikova može ti goditi, ali istodobno služi kao provjera je li nešto za tebe, ili pak trebaš na to zaboraviti. Također, jako je važno da naučenu lekciju primjenjuješ u budućnosti, uključujući i nove emotivne veze.

Uzbuđenje brzog seksa

U nekom trenutku života neminovno nestaje strpljenja ili vremena za duge predigre i postepeno građenje uzbuđenja. To je situacija u kojoj treba isprobati brzi seks. Velike su šanse da otkriješ kako se možeš lako uzbuditi i brzo doživjeti orgazam. Zbog čega je brzi seks toliko dobar? Zato što si usredotočena na osobno zadovoljstvo i načine kako da ga doživiš, a nemaš vremena ni prilike razmišljati o drugim stvarima. Žena koja želi biti zadovoljena – obično djeluje vrlo stimulativno na partnera.

(Namjerni) celibat

Ovo nije odraz nerješivog problema u vezi, psihološke traume niti vjerskih uvjerenja, već svojevoljna odluka da se neko vrijeme odmoriš od seksa. Razlog može biti slomljeno srce zbog prekida ili nepromišljen seks za jednu noć. U svakom slučaju, isplati se apstinirati od seksa u kratkom razdoblju da bi se stekla perspektiva na duže staze. Tako ćeš jasno sagledati što si pogrešno radila u, na primjer, posljednje dvije propale veze ili u ovoj sadašnjoj, koja ‘škripi’ već neko vrijeme. Ova stanka i distanciranje od događaja pomoći će ti da uvidiš šta očekuješ u životu, posebno od partnera, ali i da smisliš kako ćete to postići. Čak i u vezi u kojoj sve funkcioniše – privremena apstinencija može pojačati želju i zadovoljstvo u seksu.

Siguran seks

Sudeći po filmskim prikazima seksa, mnogi stiču (uglavnom) pogrešan dojam da se najveća strast i zadovoljstvo doživljavaju samo u namjerno zaustavljenom liftu, trganju odjeće sa zanosnog tijela, ili pak na kancelarijskom stolu. Međutim, u stvarnosti se ispunjavajući seks može zasnivati na osjećaju sigurnosti, opuštenosti i prepoznatljivosti. Dulja veza gradi povjerenje, nježnost i seksualne prečice,cjer oba partnera znaju što druga strana voli. Drugim riječima, oboje se osjećate kao da ste kod kuće. Ova faza može nastupiti nakon nekoliko zajednički provedenih godina, ili već poslije nekoliko mjeseci – nesigurnost nestaje, ostaje samo želja da zadovoljite jedno drugo. OK, siguran seks može postati dosadan, ali, budući da je svaka faza prolazna, sljedeća bi mogla nastupiti svakog trena i donijeti nešto novo. Štaviše, nemoj čekati, već smislite plan za sljedeću etapu u seksu i iniciraj njen početak. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,