Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sedam najčešćih grešaka koje prave vjenčane kume

Preuzmite sliku

Uloga vjenčane kume sa sobom nosi i odgovornost koje žene ponekad nisu svjesne. Zbog toga bi prije odluke o tome želite li nekome biti kuma trebalo obratiti pažnju na sve zadaće koje jedna idealna vjenčana kuma treba zadovoljiti, ali i na neke od najčešćih grešaka koje čine.

1. Prerano prihvataju biti vjenčanom kumom

Žene često nisu svjesne odgovornosti koju sa sobom nosi uloga vjenčane kume, zbog čega entuzijastično prihvate poziv bez da znaju u što se uopšte upuštaju.

Uloga vjenčane kume podrazumijeva stalnu dostupnost mladenki, ne samo za vrijeme vjenčanja, već i u prethodnim mjesecima pripreme za sami čin, a u pitanju je kombinacija koja zahtijeva vremenski i financijski angažman.

Samo zato što vas je netko pitao biste li htjeli biti vjenčana kuma, ne znači da morate pristati na to. Razlog za pristanak trebao bi biti isključivo zato što je u pitanju osoba do koje vam je istinski stalo i zbog koje ste spremni na povećani angažman.

2. Ne slušaju mladenku

Ukoliko mladenka poželi mirnu i jednostavnu djevojačku večer u opuštajućoj atmosferi, pobrinite se da tako i bude. Iako to možda nije ono što biste vi prvenstveno odabrali, poštujte njene želje i ne podređujte ih svojima.

3. Troše previše novca

Uloga vjenčane kume košta, a ponekad i više nego što ste spremni izdvojiti. Da biste smanjili i izbacili nepotrebne troškove, postavite racionalnije ciljeve poput iznajmljivanja ili kupovine polovne haljine, a možete i sami osmisliti i izraditi poklon za mladenku. Naučite reći ‘ne’ stvarima koje si ne možete priuštiti, jer kao vjenčana kuma imate potpuno pravo i na to.

4. Zaboravljaju na neophodne sitnice

Ne zaboravite sa sobom ponijeti neke od sitnica koje će i vama i mladenki zatrebati tokom večeri. U torbu koju ćete kasnije odložiti na sigurno ubacite maramice, flastere, kozmetiku i sve ostalo što vam se nađe na putu za što ste pomislili da bi moglo zatrebati tokom večeri.

5. Pretjeruju sa žestokim pićima

Zaboravite na žestoka pića večer prije vjenčanja jer nema ništa gore od mamurnog buđenja na jutro kada biste i vi i mladenka trebale zablistati. Krvave oči i glavobolja nakon burne noći pratit će vas tokom dana kao podsjetnik da niste trebali pretjerati s alkoholom prethodne večeri.

6. Misle da kraj vjenčanja označava i kraj uloge vjenčane kume

Samo zato što je sretni par izmijenio zavjete i obilježio svečani događaj proslavom dugo u noć, ne znači da je i vaša uloga vjenčane kume gotova. U danima poslije vjenčanja, mladenki je potrebna pomoć oko raznih poslova, poput razvrstavanja slika s vjenčanja, otvaranja i spremanja vjenčanih poklona i ostalih usputnih sitnica koje bi bilo lakše riješiti uz vašu pomoć.

7. Ne nose rezervrni par cipela

Iako možda nisu najpoželjniji komad garderobe kod vjenčane kume, ravne cipele svakako će doći kao dobro rješenje kada vas u visokim i neudobnim potpeticama zabole noge. Investirajte u par baletanki na kojem će vam vaša stopala biti zahvalna nakon što požele bezbrižno plesati na podiju s ostatkom vjenčanih gostiju. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,