Četvrtak, 30. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Savjet psihologa: Kada je vrijeme za prvi djetetov džeparac?

Preuzmite sliku

Kako djeca rastu, većina roditelja smatra potrebnim da im u redovnim intervalima (sedmično ili mjesečno) daju određenu svotu novca, poznatu kao džeparac.

Obično djeca mogu potrošiti novac na šta god žele, uz neke smjernice ili pravila svojih roditelja. Primarna je važnost džeparca, posebno iz perspektive roditelja, da djecu izloži finansijama, trošenju i posljedicama pogrešnih izbora s novcem, donosi Next Step Parenting.

Prema studiji koju je proveo psiholog Adrian Furnham, djeca koja primaju džeparac su opreznija u pogledu finansijskih odluka u usporedbi s djecom koja nisu primala redovni džeparac. Kako je objasnio, daleko najbolji način da naučite svoje dijete vrijednosti vremena i novca je da ga pustite da samo vježba tu vještinu, prenosi index.hr.

”Osnove ili kriteriji prema kojima djeca mogu dobiti džeparac razlikuju se od porodice do porodice. Naprimjer, neki roditelji mogu svojoj djeci početi davati džeparac kada navrše određenu dob bez ikakvih posebnih zahtjeva, dok drugi daju džeparac kao određenu nagradu za obavljanje određenih kućanskih poslova. Isto tako, neki roditelji uspostavljaju zdravu ravnotežu između to dvoje. Naposljetku, kojim god putem odlučili poći, jasno razjasnite šta pokušavate poučavati i pravila kojih se vaše dijete mora pridržavati za novac koji dobija”, objašnjava Furnham.

Faktori kao što su dob i porodično porijeklo određuju koliko će novca dijete dobiti kao džeparac. Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Economic Psychology pokazali su kako se roditelji generalno slažu s tim da je 6.5 godina neka prikladna dob za davanje džeparca djeci.

Također su se složili da postoji korelacija između dobi i količine novca koju djeca dobijaju. Što su djeca starija, to im se širi raspon potrošnje. Djeca od pet do sedam godina možda nemaju više na šta potrošiti osim na čokoladice ili igračke. S druge strane, tinejdžeri dobijeni džeparac najčešće troše na telefonske račune, druženja ili štednju kako bi si mogli kupiti nešto što dugo žele. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,