Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Sastojci kozmetičkih preparata koji štete kovrdžavoj kosi

Preuzmite sliku

Postoji lista sastojaka koje bi dame sa kovrdžavom kosom trebalo da izbjegavaju. Ona je podložna izmjenama, nakon čega se otvora nova rasprava o tome da li je neki sastojak prikladan za ovu vrstu kose ili nije. Nije važno da li ste početnik u pravljenju lokni ili to radite godinama, jer se s vremena na vrijeme pojavljuju nove rutine i prijedlozi proizvoda, podložni analizama da li im dati zeleno svjetlo ili ne. I tako, spisak sastojaka koje treba izbjegavati postaje sve brojniji.

Sulfati

Protiv ovog sastojka vodi se otvorena rasprava, i to ne samo za one žene s kovrdžavom kosom. Čest je u šamponima, ali su žene sve svjesnije da se koristio kao konvencionalni način stvaranja pjene u proizvodima za pranje. Otapa ulja i nečistoće i stoga pruža osjećaj besprekornog čišćenja. Međutim, ovaj sastojak isušuje kosu i vlasište, a to se pogoršava kod kovrdžave kose jer je grublja i suvlja od ostalih tipova, a ponovljeno pranje s ovim sastojkom može isušiti kutikulu.

Parabeni

Tradicionalno se koriste zbog svog konzervansa i fungicidnog potencijala, ali studije su pokazale da može iziritirati tjeme. Samim tim kovrdžava kosa postaje lomljivija. Korištenje parabena takođe povećava šanse za razvoj alergijskog kontaktnog dermatitisa, uzrokujući upalu i iritaciju.

Formaldehid

To je sastojak koji se koristi za produženje roka trajanja kozmetičkih proizvoda. Međutim, stručnjaci se slažu da je on čest uzrok kožnih alergija, posebno kod onih s osjetljivom kožom. Posljedice mogu biti slične onima kod parabena: iritacija, upala i opadanje kose. Takođe je vrijedno spomenuti da je čest sastojak sredstava za ispravljanje kose. U tom procesu formaldehid dugoročno oštećuje kovrdže uzrokujući da postanu lomljive, prenosi City Magazine.

Silkoni

Obično se nalaze i u šamponima i u regeneratorima zbog svoje sposobnosti ravnanja i omekšavanja kose. Međutim, ukoliko su prisutni u velikoj mjeri, imaju kontra efekat. Stoga je najbolje izbeći proizvode koje ih sadrže, a koristite ih za ispravljanje kose.

Alkoholi

Ovde treba razlikovati masne alkohole od alkohola koji isušuju. Prvi su korisni za kosu, no drugi, kao što je propanol, mogu uzrokovati da kovrdžava kosa, koja je već suhva, postane lomljivija i stoga na nju na neki način utiče bilo koji drugi spoljni agresivniji agens. Drugi alkoholi, kao što je benzil, takođe mogu uzrokovati kontaktni dermatitis.

Salicilna kiselina

Ako vas je iznenadilo to da je ova komponenta, prisutna u nekim lijekovima, korisna za liječenje akni, možda niste znali da se može upotrebljavati i za liječenje nekih stanja vlasišta, poput psorijaze, ekcema, pa čak i peruti. Iako su te prednosti dokazane, možda nije najprikladnija opcija za osobe s kovrdžavom kosom jer uklanja prirodne masnoće i pomaže dodatnom isušivanju vlasi.

Miris

Može biti odlučujući faktor pri odabiru jednog ili drugog proizvoda jer pruža ugodan doživljaj prilikom pranja kose, no miris se može nepovoljno odraziti na kovrdže, prije svega u pogledu iritacija tjemena. Osim toga, mnogi od njih uključuju ftalat, sastojak koji remeti endokrinu i reproduktivnu funkciju.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje