Utorak, 24. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Sa 29 godina otkrila da ima autizam: “Bila sam potpuno izgubljena, a onda kao da sam se ponovo rodila…”

Preuzmite sliku

U junu 2021. Savannah je dijagnosticiran autizam. Sve njezine borbe i ogorčenost su tada nestale jer je otkrila da ništa od toga nije njena krivica i da svi problemi nisu samo plod njene mašte…

Savannah, 29-godišnja mama koja se cijeli život osjećala kao da se ne uklapa, kao odrasla osoba odlučila se suočiti sa svojim demonima i otkriti zašto je to tako.

Prošle godine joj je dijagnosticiran autizam što je za nju bilo poput novog rođenja. To joj je omogućilo da prihvati svoje jedinstvene kvalitete i dopusti da njeni brojni talenti procvjetaju.

– Ako ste me poznavali prije 2021., znali ste sasvim drugačiju verziju onoga ko sam danas – ispričala je.

Provodeći godine skrivajući sebe, svoje vrijednosti i talente, samo kako bi se uklopila u okolinu, Savannah je postala preplavljena depresijom, tjeskobom i perfekcionizmom. Izgubila je svoj identitet i sakrila svoje osobne atribute kako bi se prilagodila drugima.

Njeno putovanje samoidentifikacije počelo je pridruživanjem INFJ grupama na mreži, slušanjem Ted Talks-a, čitanjem istraživačkih članaka, gledanjem svjedočanstava na YouTubeu i testiranjem na autizam.

– Komunicirala sam na načine koji su se smatrali društveno prihvatljivim – kretala sam se kroz društvo poput kameleona u trgovini bojama, ali nikad nisam znala vlastitu boju jer sam se stalno prilagođavala drugima – ispričala je.

Savannah je tokom svog odrastanja bila etiketirana za mnoge stvari, ali nikad za ono što je uistinu bila.

– Smatrali su me sramežljivom, introvertiranom, tihom, perfekcionistom, osjetljivom, ljudima ugodnom, emocionalnom, naivnom – rekla je.

 • Izvana je sudjelovala u raznim aktivnostima poput takmičenja u ljepoti, navijanjem, plesom… Također je bila jedan od kapetana navijačke ekipe. U srednjoj školi je imala izvrsne ocjene, a diplomirala je sa 17 godina spremna otići na fakultet, prenosi 24sata.hr.

  – Izvana, bila sam nezaustavljiva, dobro odgojena i uspješna sa usađenim integritetom. Moj unutarnji svijet je bila potpuno drugačija priča – rekla je.

  Iznutra je bila izgubljena, nesigurna i krhka, te je ‘bježala’ u vanjski svijet u kojem je sve funkcionisalo, iako ne onako kako je osjećala da bi trebalo biti. Vodila se je mislima kako ‘niko zapravo ne zna ko ili šta bi trebali biti, pa je najbolje ‘letjeti ispod radara’ u ovom velikom svijetu’.

  Nakon niza stresnih događaja na fakultetu, Savannah je odustala, samo da bi ponovno pokušala i uspjela završiti fakultet. Sretno se udala i 2016. godine je dobila kćerku Auroru.

  Kako se s bebom nije bilo lako stopiti se s drugim ljudima, odlučila je da je vrijeme da prigrli sebe i otkrila da su znakovi njene borbe povezani s autističnim izgaranjem.

  Kada je došlo vrijeme da se otvori svom suprugu, Savannah je bila zabrinuta, ali je shvatila da je potrebno puno više od njenih strahova da bi ga iznenadila.

  – Nakon svega što sam mu rekla, čovjek bi očekivao barem malo iznenađenja, ali on kakav je, od nekoliko riječi, rekao mi je nešto poput: ‘Ima smisla’ – Savanah je opisala kako je njezin muž reagovao na njeno otkriće.

  U junu 2021. Savannah je dijagnosticiran autizam. Sve njene borbe i ogorčenost su nestale kad je otkrila da ništa od toga nije njezina krivica i da njeni problemi s okolinom nisu samo proizvod njene mašte. U prvom koraku je trebalo osvijestiti to da ima autizma, a drugi je bio prihvatanje kako bi napokon imala mira sama sa sobom.

 • Nakon što je otkrila svoj pravi identitet, sve joj je u životu postalo puno lakše. Njena strast za umjetnošću, muzikom i književnošću ju je preplavila i uspjela se povezati s ljudima na drugačiji način.

  Postavljanje dijagnoze joj je omogućilo da počne živjeti onako kako je ona željela i da samu sebe u potpunosti prihvati, piše Brightside. Više nije bila rastrgana osoba, ona je autistična žena koja je pronašla svoj put unatoč brojnim preprekama i to je ono što je stvarno važno u životu. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: ,