Četvrtak, 27. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Roditelji se nadaju da će djeca zamijeniti gadgete tradicionalnim igračkama

Preuzmite sliku

Mikroskop i plastelin su favoriti među igračkama za koje odrasli smatraju da ih svako dijete mora isprobati tokom odrastanja, kažu rezultati ankete provedene među 2.000 roditelja.

Mnogi roditelji nadaju se da će njihova djeca skupocjene gadgete zamijeniti kreativnim setovima za izradu pokusa, užetom za preskakanje i jo-jo igračkom.

Na listi najpopularnijih 30 igračaka nalaze se i fotoaparati te teleskopi, odnosno igračke za koje odrasli smatraju da su imale pozitivan učinak na njihovo vlastito djetinjstvo, prenosi Index.hr.

“Igračke su važne za razvoj djeteta i edukaciju. Mogu potaknuti dijete da samo dođe do novih otkrića, pomoći mu da razvije vlastiti potencijal, a potiču učenje, suosjećanje i kreativnost. Igračke mogu biti okidač za interese od kojih će dijete jednog dana zarađivati ili će mu biti hobi”, rekao je Andrew Roscoe s portala Very.co.uk koja je provela anketu.

Stručnjaci smatraju da je važno da se djeca igraju s različitim igračkama: od automobila i lutaka do setova za građenje i teleskopima.

“Sve to može djetetu koristiti na različite načine i razviti njegove vještine. Odrasli doista vide da su neke igre imale pozitivan utjecaj na njihov rast i razvoj. To je dokaz da igračke mogu potaknuti tjelesnu vježbu, kreativnosti, ali i razvoj društvenih vještina kroz igru s vršnjacima”, dodaje Roscoe.

Više od dvije trećine roditelja reklo je da se njihova djeca igraju s istim igračkama koje su voljeli i oni sami u određenoj dobi, a to je dokaz da bezvremenski klasici pomažu razvoju djeteta više od modernih igračaka današnjice.

Većina ispitanika smatra da bi se djeca trebala biti više igrati s lutkama, medvjedićima i vozilima, a neki vide korist i u vožnji bicikla, teleskopima i setovima za pokuse.

Ovo je popis najpopularnijih dječjih igračaka po mišljenju odraslih:

1. Bicikl

2. Puzzle

3. Društvene igre

4. Plišani medvjedići

5. Lopta

6. Drvene kocke

7. Setovi za crtanje

8. Masa za modeliranje ili plastelin

9. Igračke u obliku životinja

10. Uže za preskakanje

11. Muzički instrumenti

12. Odjeća za bebe

13. Autići i vozila

14. Željeznica za igru

15. Jo-jo

16. Igračke koje djecu uče raspoznavanju oblika

17. Male figurice

18. Dječja kuhinja

19. Lutke

20. Naučni set

21. Kuća za lutke

22. Štafelaj

23. Teleskop

24. Dječji automobili

25. Mikroskop

26. Set za izradu pokusa

27. Dječji alat

28. Automobil na daljinsko upravljanje

29. Set za mađioničare

30. Fotoaparat

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: