Subota, 28. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Roditelji sa šestogodišnjim sinom trčali maraton: Našli se na udaru kritika, pozvali im i socijalnu službu

Preuzmite sliku

Roditelji iz Kentuckyja našli su se na udaru kritika na društvenim mrežama zbog trčanja maratona sa svojim šestogodišnjim sinom.

Kami i Ben Crawford objavili su da je njihov sin Rainier ranije ovog mjeseca trčao The Flying Pig Marathon u Cincinnatiju. Spomenuli su da se nakon 32 kilometra “fizički mučio i želio uzeti pauzu i sjesti svake tri minute”.”Plakao je, a mi smo se kretali sporo pa smo mu obećali dva paketa čipsa ako nastavi”, napisali su Crawfordovi pa objavili i fotografiju na kojoj Rainier drži čips.

Ističu da je njihovo petero starije djece završilo utrku sat vremena prije njih, a zatim su na cilju čekali roditelje i Rainiera, prenosi index.hr.

“Dijete izgleda tužno i iscrpljeno. Ne mogu vjerovati šta ljudi čine za lajkove”, komentarisao je jedan korisnik Instagrama.

“Ova priča je uznemirujuća za čitanje”, dodao je drugi.

Nakon što su objave privukle pažnju, roditelji su objavili da su djelatnici socijalne službe nenajavljeno došli u njihov dom kako bi porazgovarali s djecom zbog prijave za zlostavljanje.

“Njegov plač i sporo kretanje bili su rezultat emocionalnog razočaranja i standardnog umora od maratona. Uopšte nije htio odustati”, pokušali su se odbraniti roditelji.

Prema smjernicama klinike Cleveland, djeca mlađa od sedam godina trebala bi trčati samo zabavne utrke u dužini od 1.5 do 3 kilometra. Djeca od 8 do 12 godina mogu sigurno sudjelovati u 5-kilometarskim utrkama, a djeca u dobi od 13 do 15 godina mogu sigurno trčati 10 kilometara ili polumaraton. Tek u dobi od 16 do 18 godina preporučljivo je trčati maraton.

2019. godine 11-godišnji Aidn Jaequez postavio je rekord u trčanju polumaratona u svih 50 američkih saveznih država tokom četiri i pol godine. Svoj prvi polumaraton istrčao je sa 6 godina.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , , ,