Petak, 1. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Roditelji ih napustili: Sohna i Mohna su sijamski blizanci koji dijele trup i noge, a ljekari ih ne mogu razdvojiti

Preuzmite sliku

Roditelji su ih napustili u djetinjstvu, a usvojilo ih je dobrotvorno društvo Pingalwara u Amritsaru. Ljekari su ih odlučili ne razdvojiti jer je to moglo biti opasno po život za obojicu.

Sijamski blizanci Sohna i Mohna Singh iz Indije postali su poznati u Punjabu prošle godine, kada se razmišljalo o tome hoće li dobiti odvojeno biračko pravo ili ne.  Međutim, u januaru ove godine, u povodu 12. Nacionalnog dana birača, Punjabov glavni izborni direktor dr. S. Karuna Raju uručio im je odvojene biračke iskaznice.

 • Prošle godine braća su napunila 18 godina, a u decembru su također dobili državni posao.

  Sohna i Mohna dijele trup, noge, jetru i žučni mjehur, ali imaju odvojene ruke, bubrege i leđnu moždinu. Roditelji su ih napustili u djetinjstvu, a usvojilo ih je dobrotvorno društvo Pingalwara u Amritsaru. Ljekari su ih odlučili ne razdvojiti jer je to moglo biti opasno po život za obojicu, prenosi 24sata.hr.

 • – To je vrlo jedinstven slučaj. Oni su spojeni, ali imaju pravo na dva odvojena glasa. Dali smo im zaštitne naočale kako bi se očuvala tajnost glasovanja. Prozvali su ih ikonama glasača s poteškoćama –  rekao je u dužnosnik Gaurav Kumar.

  Ovo nije prvi put da sijamski blizanci daju odvojene glasove. Tokom opštih izbora 2019., prijavljen je slučaj sijamskih blizanaca Sabe i Farah u Biharu.

 • U junu prošle godine, Sohna i Mohna su se prijavili kao odvojene osobe za uvrštavanje njihovih imena u biračke popise, no bilo je mnogo rasprava o tome hoće li im vlasti dati pravo na odvojeni glas.

  Obojica imaju različite osobnosti, rekao je tada voditelj društva Pingalwara Inderjit Kaur, prenosi The Print.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje