Srijeda, 2. Decembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Raj na grčkom otoku Milos koji morate posjetiti

Ukoliko ovoga ljeta želite putovati u Grčku, mnogi će vam preporučiti ostrvo Milos, čije je jedno od glavnih obiležja i najvećih atrakcija Kleftiko plaža na jugoistoku.

Zapravo, teško da se ovo može nazvati plažom u klasičnom smislu. Više je ono kao lokalitet i dio ostrva, poznat po svojim pećinama koje su služile kao skrovište gusara, gdje su navodno nekada čuvali opljačkano blago.

I zbog toga jedini način da dođete do ove lokacije je brod. Srećom, u ljetnjoj sezoni se iz luke Adamas organizuju mnoge ture do južnih plaža Milosa, a u okviru kojih se obilazi i Kleftiko.

Ovdje možete uživati u beskrajno čistoj, kristalno-tirkiznoj boji mora, okruženi džinovskim stjenovitim formacijama, nesvakidašnjim tunelima i pećinama. Jedna od najljepših pećina je Papafragas. Većina organizovanih tura za ovaj dio ostrva na brodovima posjeduje kompletnu opremu za ronjenje koja vam je na raspolaganju.

Blizu Kleftiko plaže se nalazi drugi geološki fenomen, Gerontas, plaža koja takođe posjeduje interesantne kamene formacije.

Što se tiče cijena ovih ekskurzija, one variraju u zavisnosti od veličine broda, opreme koja se nudi, vremenskog trajanja i prije svega broja putnika na njemu. Veliki brodovi (preko 40 putnika) za poludnevno krstarenje koštaju oko 25 eura, a manji brodovi za isti period koštaju i preko 50 eura.

Možete iznajmiti i brod samo za sebe sa kapetanom i probati da se cjenkate, kako bi prošli što povoljnije. Treba voditi i računa o vjetrovima koji ovdje često pušu, pa mnoge kompanije koje se bave organizovanjem ovih tura, moraju da budu fleksibilne i mijenjaju maršute i prilagođavaju se trenutnoj situaciji na moru. (mojagrcka.com)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,