Subota, 24. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Psiho testovi odlaze u historiju: Stručnjaci će o vašoj ličnosti znati iz načina na koji koristite pametni telefon

Preuzmite sliku

Svaki klik ili posjeta nekoj internet stranici otrkriva nešto o našoj ličnosti. Bili mi toga svjesni ili ne.

Psiholozi su dosad morali ljude podvrgnuti nizu testova kako bi stvorili sliku o njihovoj ličnosti i karakternim faktorima. No novo istraživanje, objavljeno u časopisu Proceedings of National Academy of Sciences, to bi mogla promijeniti.

Naučnici koji su objavili istraživanje osmislili su algoritam koji analizira način na koji ljudi koriste svoje pametne telefone i podatke pretvara u analizu ličnosti. Naime, svaki klik, objava, posjet nekoj internetskoj stranici bilježi se u algoritmu i otkriva tajne ličnosti svake osobe puno tačnije od bilo kakvog upitnika ili testa.

Od pet velikih karakteristika ličnosti (otvorenost, savjesnost, ekstraverzija, ugodnost i neuroticizam), naučnici su pomoću analize korištenja pametnih telefona uspjeli točno identifikovati tri – ekstraverziju, savjesnost i otvorenost.

Analizirali su korištenje pametnog telefona tokom dana i noći, ponašanje, ukupnu aktivnost, komunikaciju i ponašanje na društvenim mrežama, konzumaciju muzike i aplikacija.

Iznenadilo ih je što je neke od karakternih osobina veoma lako predvidjeti. Primjera radi, društvenost, urednost, osjećaj odgovornosti i samosvijest je najjednostavnije, dok je dobru narav najteže predvidjeti. Otkrili su kako često korištenje aplikacija za prognozu vremena ukazuje na jaku samosvijest, dok dužina poruka otkriva otvorenost neke osobe novim iskustvima.

No naučnici su upozorili i kako bi takve analize mogle biti korištene bez znanja korisnika za ciljano oglašavanje ili uticaj na odluke korisnika na psihološkom nivou te bi trebalo, u budućnosti, voditi računa o svim prednostima i manama koje predstavlja prikupljanje velikog broja podataka o načinu na koji koristimo naše pametne telefone. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,