Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Promjene vremena nam sve više smetaju jer sve manje izlazimo iz kuće

Preuzmite sliku

Meteoropatija je zajedničko ime za niz simptoma i reakcija našeg organizma na promjenu vremena. 

Većina ljudi žali se na promjenu vremena koja im izaziva glavobolju, a promjene vremena često potenciraju i hronične bolove.

Brojna istraživanja dokazala su da meteorološki uvjeti nisu glavni krivac, nego samo okidač za već postojeće tegobe, a sve je povezano s načinom života. Procjenjuje se da čak 40 do 60 posto ljudi ima meteoropatske tegobe, a istraživanja su potvrdila vezu sa sjedilačkim načinom života.

Simptomi meteoropatije 

Manifestuju se obično od 24 do 48 sati prije promjene vremena, posebno kod osjetljivijih skupina ljudi. Oni mogu uključivati sljedeća stanja

– depresija

– glavobolje

– vrtoglavice

– fizička slabost

– visok pritisak

– bol u zglobovima i mišićima

– pogoršanje simptoma postojeće bolesti

– promjene raspoloženja

– nervoza

– pojačani otkucaji srca

Zašto nam smeta promjena vremena?

Vremenske promjene uzrokuju elektromagnetski valovi koji utiču na hipotalamus u mozgu i pojačavaju izlučivanje hormona stresa. Usput se smanjuje hormon sreće (endorfin) što uzrokuje anksioznost, nervozu, glavobolju, piše Ordinacija.hr.

Pad atmosferskog pritiska sužava žile što uzrokuje rast krvnog pritiska, dok povećanje atmosferskog pritiska čini žile širima i uzrokuje pad krvnog pritiska. Sličan pritisak se događa u kostima i zglobovima zbog čega se javlja bol.

Kako ublažiti smetnje

Kako biste svoj organizam učinili prilagodljivim na vremenske prilike, trebali biste što više vremena provoditi na otvorenom.

Pijte najmanje dvije litre tekućine na dan, najbolje vodu i konzumirajte što više voća i povrća te hrane bogate vitaminima i mineralima, kako bi održali organizam zdravim. Dehidracija će pojačati osjetljivost na atmosferske promjene jer se simptomi meteoropatije javljaju uoči oscilacija atmosferskog pritiska, koje utiču i na balans tjelesnih tekućina.

Meteoropatija nije bolest sama po sebi, već skup simptoma zbog kojih bismo trebali promisliti živimo li zaista najzdravije što možemo. Praćenje bioprognoze pomoći će meteoropatima kako bi se lakše prilagodili promjenama.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje