Nedjelja, 28. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pravilno čišćenje kuhinjskih površina: Evo kako izbjeći širenje bakterija i neugodnih mirisa

Preuzmite sliku

Kuhinja i kupatilo su prostorije u kući koje najviše koristimo te ih i najviše čistimo. No, postoje neka mjesta na koja većina zaboravlja ili ih pogrešno čisti, a leglo su prljavštine.

1. Spužve za pranje suđa

Spužvice su idealna baza za razmnožavanje bakterija, jer su većinom vlažne i pune ostataka hrane. Preporučuje se zamjena spužvica svake dvije sedmice, ali i češće ako primijetite da zaudaraju. Rok će im biti nešto duži, ako jednu spužvicu namijenite isključivo pranju suđa, a drugu za pranje kuhinjskih površina.

  • Za temeljno čišćenje spužvice najmanje ćete vremena izgubiti ako je uronite na pet minuta u alkoholni ocat i dobro isperete. Možete je također staviti i u mašinu za pranje suđa, ali i nakratko u mikrovalnu pećnicu.

    Svakako spužvicu dobro isperite i ocijedite nakon svakog korištenja te je držite izvan sudopera. I najbitnije… Bacite je čim primijetite da je promijenila boju ili ima neugodan miris, bez obzira na to koliko je prošlo od prethodne zamjene.

    2. Sudoper

    Sigurno vam se dogodilo da operete suđe, pospremite i očistite kuhinju, ali i dalje se šire neugodni mirisi i onda shvatite da je to iz odvoda. Tekućinu koja čisti odvode i uklanja neugodne mirise možete napraviti sami od dva jeftina i pristupačna sastojka, a to su limun i soda bikarbona.

  • Iscijedite sok iz 1 do 2 limuna i procijedite ga kako biste uklonili košpice. Sok zagrijte u mikrovalnoj pećnici 30 sekundi, a ako nemate mikrovalnu slobodno ga zagrijte na peći, ali ne dugo jer sok treba biti topao.

    Zatim dodajte 2 kafene kašike sode bikarbone, ali postepeno, jer će zapjeniti. Dobivenu smjesu izlijte u odvod i ostavite da djeluje sat vremena. Isperite toplom vodom i uz jednostavan trik riješili ste se neugodnih mirisa iz odvoda.

    3. Daska za rezanje

    Daske za rezanje često se koriste i lako prljaju, a kriju nečistoće koje nisu vidljive na pogled i važno ih je redovito temeljito čistiti.

    Postoje jednostavni trikovi koji vam mogu olakšati čišćenje.

  • Jedan od njih je čišćenje običnom pastom za zube. Sve što trebate učiniti je pomiješati malo octa i paste za zube, ravnomjerno nanijeti smjesu na dasku i ostaviti sat vremena, zatim isprati i ostaviti da se osuši.

    Drugi efikasan način je čišćenje octom koji je zbog visoke kiselosti idealan za uklanjanje bakterija i dezinfekciju.

    Dasku možete jednostavno očistiti i sokom od limuna i sodom bikarbonom. Jednostavno pospite sodu bikarbonu po dasci, a zatim je izribajte polovicom limuna. Očišćenu dasku ostavite nekoliko minuta, zatim isperite toplom vodom. Ova kombinacija također odlično uklanja neugodne mirise od sjeckanja luka ili ribe s daske.

    Iste ove trikove možete primijeniti i na čišćenje drugih drvenih pribora, poput drvene kašike ili slično.

  • 4. Radne površine i ručke na frižideru i pećnici

    Neki stručnjaci tvrde da većina ljudi pogrešno čisti kuhinjske površine, uključujući ručke na frižideru i pećnici. Prema istraživanju tvrtke GAMA Healthcare, prvo treba obrisati čista područja, a zatim prljava. Ako radite suprotno i prvo se bavite prljavim elementima, raširit ćete klice i bakterije po cijeloj kuhinji. Osim toga, važan je i način brisanja radnih površina. (Story.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje