Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pravila za stolom koja otkrivaju koliko ste (ne)kulturni (FOTO)

Preuzmite sliku

Čak i za najmanje skupove sa bliskim prijateljima ili rodbinom, postoje pravila ponašanja kada sjedite za stolom.

Bonton uvijek mora da se poštuje ukoliko želite da budete kulturni i da ostavite dobar utisak pred svima.

Ukoliko želite da budete sigurni da se ponašate kulturno, pogledajte koja pravila treba da poštujete za stolom, odnosno – greške koje treba da prestanete praviti.

Zavisnost od telefona 
Telefon koji stoji na stolu, znak je lošeg ponašanja, ali je i veoma nehigijenski. Najbolje je da ga podesite da vibrira i da ga stavite u džep ili tašnu.

Ukoliko vas neko traži i morate da se javite, ne zaboravite da se izvinite i da ustanete od stola da biste obavili neodložni razgovor. Slikanje za vrijeme jela i korištenje društvenih mreža, takođe je neprikladno.

 • Kada početi sa jelom
  Čak i kada trpeza izgleda neodoljivo i kada ste već dugo gladni, ne počinjite da jedete sami, niti da neopaženo „čapkate“ po malo od hrane.

  U restoranu treba da sačekate da svima donesu naručeno, kako biste zajedno počeli sa jelom. A, ako ste vi pozvali goste, ne smijete sebi kao domaćinu da dozvolite da počnete da jedete prije nego što svi gosti dođu. Zapamtite da vi treba da ih poslužite.

 • Mahanje priborom
  Kašike, viljuške i noževe koje koristite, treba da ostavite u tanjir prije nego što počnete da radite bilo šta drugo, da ne biste uništili sve oko sebe hranom koja je na njima. Ovo važi čak i kada razgovarate sa nekim.

 • Jedenje hljeba
  Ukoliko želite da jedete hljeb, ali i da budete kulturni za stolom i da se ponašate u skladu sa pravilima bontona, treba da uzmete u obzir dvije stvari. Prvo, ne sjecite hljeb nožem, i drugo, ne grizite zubima veliko parče hljeba.

  Najbolje je da prstima otkinete malo parče i da ga tako jedete.

 • Cijeđenje kesice čaja
  Najbolji način da izvadite kesicu čaja iz šolje je da je uhvatite kašičicom (bez pipanja konca), da je lagano pritisnete na zid šolje da bi se iscjedila i da je stavite na lijevu stranu tacne.

  Tu se stavljaju i papir od kesice čaja ili kesice šećera.

 • Mazanje namaza direktno iz posude u kojoj stoji
  Kulturno je staviti malo namaza u svoj tanjir, pa da ga zatim odatle uzimate i mažete na manje parče hljeba. Tako ćete spriječiti da stolnjak bude prepun mrva i nećete ga isflekati namazom koji biste prinosili od posude do hljeba.

 • Služenje soli bez pitanja 
  Ako vi stavljate so u vaše jelo, kulturno je da pitate da li treba i nekom drugom. Ako neko drugi stavlja so, a treba i vama, sačekajte da završi i zatim ga kulturno zamolite da vam je doda.

  Isto tako, zapamtite da se so po pravilu daje zajedno sa biberom u držaču, i da se ostavlja na stolu pored onoga ko vam je tražio, a ne daje se nekome u ruku.

 • Gledanje u stranu dok se nazdravlja
  Gledanje u stranu za vrijeme zdravice smatra se nekulturnim. Najbolje je da se gledate u oči sa onim sa kime se „kucate“ čašama, ali da ne budete nepažljivi i da prospete.

  Ako je zdravica u vašu čast, treba da sačekate da svi probaju piće iz svoje čaše, pa da tek onda vi probate piće iz svoje.

 • Sređivanje izgleda
  Češljanje, popravljanje šminke ili čišćenje zuba i usta prstima, kao i nekontrolisano češanje, zabranjeni su dok sjedite sa ljudima za stolom, bez obzira da li su vam bliski ili ne.

  Sve što vam je potrebno ponesite sa sobom u toalet i tamo se sredite.

 • Pravi poznavalac bontona je uvijek smiren
  Nešto najgore što možete da radite je da „solite“ pamet svima oko sebe za stolom i da ih učite pravilima bontona. Čak i ako oni koji sjede sa vama za stolom mašu priborom, pričaju glasno, sređuju se ili su stavili telefon na sto – uzdržite se i ostanite smireni.

  Strpljenje je nešto najvažnije, pa ako je potrebno, meditirajte nekoliko minuta da biste izdržali ludilo oko sebe.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,