Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Postoje dobri razlozi: Zašto vaša djeca ne bi trebala biti najvažniji članovi porodice?

Preuzmite sliku

 

77% roditelja kaže da su sretniji i ispunjeniji otkad imaju djecu. U isto vrijeme, prosječni roditelj nije bio na romantičnom sastanku više od 3 godine i ono što roditeljima najviše nedostaje u životu je da provode kvalitetno vrijeme sa svojim partnerom, piše Bright Side.

Jasno je da u većini brakova, nakon što djeca dođu, supružnici zaborave na sebe i jedni na druge, misleći da svoju djecu trebaju posvetiti u potpunosti.

Mi smo pronašli nekoliko savjeta o tome zašto na prvo mjesto stavljate supružnika, umjesto djece, prenosi Tuzlanski.ba.

1. Učite svoju djecu da poštuju druge i sebe

Neko je jednom rekao: “Muškarac koji se prema svojoj ženi odnosi kao prema princezi dokaz je da je rođen i odrastao u kraljičinom zagrljaju.” Kada vaše dijete odraste u domaćinstvu u kojem se ljubav između partnera pokazuje na bezbroj načina, kao rezultat toga što im je brak na prvom mjestu, nauče se prema drugima odnositi s istim poštovanjem.

 • 2. Možete biti uzor zdrave intimne veze

  Umjesto da se osjećate krivim što ste uzeli noć od roditeljstva i uživali u lijepoj večeri za dvoje, u potpunosti iskoristite ovu priliku da svom djetetu objasnite da njihovoj mami i tati treba neko posebno vrijeme. Naučit će važnost zdrave veze za odrasle i dalje će to uticati na njih i njihove veze u pozitivnom smislu.

  3. Čini vas boljim roditeljem

  Kad oduzmete nekoliko trenutaka svojoj djeci radi samopomoći, to vam daje osjećaj mira i blagostanja. Stoga, kad se vratite u gnijezdo i u samo roditeljstvo, imat ćete svježu rezervu energije i nastaviti biti najbolji roditelj koji možete biti.

 • 4. Gradite zdrav temelj za svoju vezu

  Trudeći se kada planirate ili zapravo provodite vrijeme zajedno, pokazujete partneru da vam je zaista stalo do njih i vašeg braka. Male stvari čine najveću razliku. Održavanje iskre u životu zaustavit će vas oboje da postanete podstanari umjesto ljubavnika, a bračni brod će održavati na životu.

  5. Vaša djeca će na kraju napustiti gnijezdo

  Vaš je partner bio tamo prije nego što su bila vaša djeca, a bit će tu i nakon što djeca napuste gnijezdo. Ako cijeli život provodite prioritizirajući svoju djecu i usput zaboravite na svoje i partnerove potrebe, kada vaša djeca napuste gnijezdo, možda ćete se zapitati šta se dogodilo. Vaša djeca postoje zbog vašeg braka, a ne obrnuto.

  Zalijevajte svoj brak svaki dan – bilo da je to vikend putovanje, slatke ljubavne bilješke u džepovima supružnika ili samo verbalna komunikacija.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,